6 ting du skal gøre i haven før vinteren kommer

Havesæsonen lakker mod enden, og der er blæst og regn på vej. Derfor er det nu, du skal ud og gøre vinterhaven klar.

Der er stadig mange ting, du skal nå at gøre i haven og omkring huset, før efteråret for alvor tager fat.

Ukrudtet skal luges, træerne skal plantes og pindsvinet skal plejes. Men det er ikke alt!

I en pressmeddelelse har Bauhaus haveeksperter samlet deres 6 bedste råd til, hvordan du bedst får en vinterklar (og dermed også forårsklar) have.

Se med her.

1. Plant, plant, plant! Riv og slå græsset

Nu er et godt tidspunkt at plante nyt på. Skal du have en ny hæk, et nyt buskads eller nye træer, giver du dem et forspring ved at plante dem i efteråret. Det samme gælder løgplanter. Skal du have en smuk løgplæne, så kan du sætte krokus og andre løgvækster helt frem til frosten kommer. September er også en god måned at så græs i.

2. Riv og slå græsset

Riv græsplænen, men lad endelig lidt blade blive liggende vinteren over, så der er næring til orme og mikroorganismer – det vil også skabe en bedre jordstruktur. Til gengæld skal du fjerne al nedfaldsfrugten. Bliver de rådne æbler liggende, kan de resultere i svampesygdomme og insektplager.

Slå græsset indtil temperaturerne ligger omkring 6-7 grader. En længde på 4 cm er passende.

Læs også: Lav din egen mini-eng i et hjørne af haven

3. Lug, lug, lug!

Fjern alt det ukrudt, du orker. Får ukrudtet lov til at stå vinteren over, får du nok at se til, når foråret melder sit komme. Ukrudtets rødder udvikler sig stadig hen over efteråret, og så er det pludselig nogle genstridige græstotter eller skvalderkål, du skal slås med til foråret.

4. Beskær og grav op

Beskær frugttræer og frugtbuske som blommetræer, kirsebærtræer og frugtbuske. Fjern hindbærskud, der har båret bær. De giver ikke noget næste år.
Grav de knolde og løg op, som ikke tåler frost, begonia, dahlia, gladiolus og opbevar dem mørkt og køligt.

5. Ryd op og gør rent

Rens og vask dine haveredskaber – fjern græs og jord fra plæneklipper og andre maskiner.
Tøm drivhuset og terrassens potter for visne planter og gammel jord. Sæt urtepotterne væk, så de ikke sprænger i frosten. Har du urtepotter med overvintrende planter som pelargonier, så sæt dem mørkt og køligt, fx i kælderen.

De visne stauder skal du til gengæld lade stå vinteren over. Måske ser de lidt sølle ud nu, men med sne og frost på, omdannes de til de smukkeste skulpturer.

6. Lav en hule til pindsvinet

Pindsvinet går i hi i perioden fra slut september til start november. Køb et pindsvinehus og byg en hule med masser af grene, kviste, blade og kompost ovenpå. Det er ikke kun godt for pindsvinet, men også for snegle, orme og andre smådyr.

Læs også: Have-virksomheder i spændende samarbejde om byhaver

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images