6 tips til en have, der er nem at holde

En smuk og frodig have er enhver haveejers drøm, men den kan hurtigt vokse en over hovedet og kræve oceaner af tid. Derfor får du her 6 tricks, så du kan få en flot have, som er nem at vedligeholde.

Ustyrligt ukrudt, visne planter og en græsplæne, der har fået lov at leve sit eget liv for længe, kan give enhver haveejer stress og dårlig samvittighed. Men en smuk have behøver heldigvis ikke at kræve oceaner af tid – alt den kræver er de rigtige planter og en god planlægning. Det fortæller havegalleriet Have Bazoom i en pressemeddelelse. Se deres 6 tips til, hvordan du får en nem have her:

1. Undgå fejlkøb, når du køber planter

For at skabe en flot have, skal man have planter. Inden du kører mod den nærmeste planteskole, bør du overveje, hvor planterne skal stå. Er der fuld sol eller skygge, og hvordan skal planten vende? Hvor stort et område, har planten at gro på og hvilken type jord, skal planten stå i? Disse faktorer er afgørende for, hvilken plante du vælger.

Når du står i plantecenteret, er det en god idé at læse de forskellige mærkater, da de angiver den nødvendige mængde af sollys og krav til vandingen. Undgå at købe usunde og døende planter ved ikke at købe planter, hvor bladene er gulnede eller helt visne. Samtidig bør du sikre dig, at planten ikke har potte-formede rødder, ukrudt eller skadedyr, da det også er tegn på en usund plante.

Til slut er det en god idé at vælge knopper fremfor blomster, da du derved er sikker på, at planten får lov til at folde sig ud og pynte i din have i længst mulig tid.

2. Mindsk mængden af ukrudt

Enhver havemands værste mareridt er ukrudt. Det kan vokse op på de mest irriterende steder og være svært at slippe af med. For at undgå ukrudt bør du undgå områder med bar jord.

Det kan løses ved at plante bunddækkeplanter, som ikke efterlader lys og luft, så ukrudtsplanterne kan spire. Bunddækkeplanter er samtidig lette at holde, så jo større flade med denne type plante, desto mindre vedligeholdelse. Du kan også plante tæt og derved minimere lugearbejdet markant.

Ved at lade blomster og planter vokse tæt, skygger de for ukrudt og giver det dårlige levevilkår.

3. Lav flotte højbede, der er nemme at holde

Med højbede har du mange muligheder på få blot kvadratmeter. Du kan både plante smukke blomster i dine højbede eller lave en lille køkkenhave med nytteplanter. Højbede er nemme at holde, da der er tale om et lille areal. Samtidig giver bedenes højde en bedre arbejdshøjde, som er bedre ergonomisk, så du undgår dårlig ryg.

Højbedene kan også bruges til at skabe afgrænsede arealer i haven, som giver et andet udtryk og skaber harmoni. Plantekasserne til højbedene kan laves i alle mulige forskellige træsorter, som passer til stilen i din have. De findes også i både jern og stål, som giver et hårdere og anderledes udtryk.

4. Dyrk din egen gødning

I dag, hvor der er meget fokus på klima og genbrug, er det oplagt at lave din egen kompost. Organisk affald, som dækker over alt fra grøntsagsskræller, frugtrester og tomme æggeskaller til kaffegrums og tebreve, er en naturlig og rigtig god næring til jorden, så hvorfor smide det ud?

Har du mulighed for det, kan lidt tang fra stranden eller kold aske fra et bål også berige komposten med gode råstoffer. Kender du nogen med høns eller heste, kan efterladenskaber fra dyrene også være et godt input til din gødning. Ønsker du at spice det hele yderligere op, kan du anskaffe dig et hold kompostorme, som kan hjælpe dig med at lave ekstra god muld til haven.

Der er tale om en engangsinvestering, hvis du giver dem gode betingelser for at søge ned i jorden, så de kan arbejde.

5. Tænk over kanter og former

En have skal helst være flot at se på, og for at skabe et godt helhedsindtryk af en velplejet have, kan du med fordele sætte kanter omkring dine bed. Hvis kanterne er pæne, kan de være med til at kamuflere et lidt forsømt og ikke så velholdt bed med lidt ukrudt hist og her.

For at gøre det lettest for plæneklipperen, skal du vælge en stenkant, så der ikke sker nogen skade, hvis plæneklipperen kører på kanten under kantklipningen.  Samtidig er det nemmere at slå græs i en have med bløde former frem for skarpe hjørner.

6. Køb planter, der holder flere sæsoner

Det er sjovt og inspirerende at finde nye planter og planlægge, hvordan haven skal se ud, men sommetider kan det også være dejligt med en have, der i stor grad passer sig selv. Derfor kan du med fordel købe flerårige planter, som kan holde på længere sigt.

På den måde mindsker du havearbejdet, og kan stadig lave små nye ændringer i haven uden at skulle udskifte det hele hvert år. Krydderurter, frugttræer og buske med bær er planter, som kan høstes år efter år, og som du derved kan få glæde af i lang tid. Stauder er ligeledes en langtidsholdbar beplantning, som er smuk at se på og giver farve til haven.

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images