De 7 stærkeste havetrends for det nye haveår

Det nye haveår er kun lige skudt i gang, men en håndfuld havetrends sætter allerede sit præg på sæson 2017.

Ifølge havefaglig rådgiver i Haveselskabet Louise Møller er haven gået fra at være et prestigeprojekt til mere at være et frirum og en legeplads – et sted vi slapper af, men også afprøver nye ideer.

Særligt interessen for de eksotiske planter er stor. I køkkenhaven kaster vi os f.eks. ud i at dyrke forskellige slags asiatisk kål og artiskokker – og samme tendens ses i indretningen af terrassen.

”Her må der gerne være middelhavsstemning med oliventræer og citrustræer i store krukker. Det er planter, der egentlig kræver meget arbejde, fordi de ikke er vinterhårdføre, men besværlighederne med at flytte dem ind om efteråret tager mange gerne med, for til gengæld at kunne nyde de eksotiske planter på terrassen hele sommeren,” siger Louise Møller.

Mange af tendenserne kan opleves, når Haveselskabet i juni slår dørene op til Cph Garden. Her står Nete Højlund, Karen Dahl og Dorthe Kvist sammen med en række andre haveeksperter bag showhaver, som viser mange af de nye tendenser i praksis.

Læs også:  Haveglæden stod i fuld flor under Cph Garden

Bolig og have smelter sammen

En af de største tendenser lige nu er ifølge havedesigner Dorthe Kvist, at grænserne mellem ude og inde ophæves, og bolig og have smelter sammen.

”Førhen var haven noget med en plæne, nogle staudebed og lidt buske. Nu ser vi en stærk tendens, hvor vi trækker naturen indenfor og boligen udenfor. Haven skal ligne boligen med loungemøbler, og i boligindretningen ser vi, at de hotteste lejligheder nærmest ligner drivhuse,” siger hun.

Og vi har tårnhøje ambitioner med haven, forklarer Dorthe Kvist, der står bag Melt Design Studio.

”Vi vil mange ting med vores uderum. Vi vil slappe af, have gæster, være sammen med familie og børn, dyrke noget spiseligt. Vi vil gerne have mange rum i haven – ligesom vi har indenfor: Et sted vi drikker morgenkaffe, og et andet hvor vi spiser aftensmad.”

Læs også: Haveglæde med Søren Ryge

Drivhus med mange funktioner

Havedesigner Nete Højlund fra Our Landscape Designs oplever samme efterspørgsel fra sine kunder – haven rykker ind i huset i store krukker, og udenfor indrettes haven i mange uderum med overdækket terrasse, udepejs, elementer af vand og bålområde, så børnene kan lave snobrød og riste skumfiduser.

”Mange drømmer også om et drivhus, hvor oliventræer og citrustræer kan overvintre – og meget gerne med et langbord, der tåler det hele og har plads til alle, hvor man både kan drikke grøn te eller spise middag eller potte op og plante ud og arbejde ved,” forklarer Nete Højlund.

”Der skal være plads til alle i haven, så man både har et sted, man kan gå hen og få fingrene i jorden, og et sted man bare kan sidde og falde i staver og iagttage de flittige bier og sommerfugle – og så masser af spiseligt spredt rundt i haven,” siger hun og tilføjer, at hvis der også kan blive plads til hyldeblomst eller nøddehegn, er det fantastisk.

Læs også: Haven i bjergene

Haven skal kunne spises

Trangen til at dyrke haven mærker havearkitekt Karen Dahl fra Havens Arkitekter også, når hun møder de danske haveejere. Da hun startede som havearkitekt for 15 år siden, var der ingen interesse for hjemmedyrket frugt og grønt. Men det er der i høj grad nu.

”Når jeg kommer ud til kunder og hører deres drømme om haven, så er det at gøre haven spiselig noget af det mest trendy lige nu. Særligt nye haveejere drømmer om at kunne gå en tur rundt i haven og spise lidt undervejs og vise børnene, hvor maden kommer fra,” siger hun.

Men at dyrke haven er noget, der i dag ligger fjernt for mange, og er for tidskrævende i hverdagen.

”Særligt nye haveejere vil gerne have bærbuske og jordbær. Vi kan se, at tendensen er stor, fordi der nu er udviklet hindbær- og brombærplanter til potter. Mange vil gerne have planterne, men det må ikke være for avanceret. Der er en potte nemmere end to kvadratmeter vilde buske. Det falder også i tråd med urban gardening-trenden og lysten til at dyrke noget spiseligt på altanen,” siger Karen Dahl, der også oplever, at der med mange nybyggerier med store gulv-til-loft-vinduer opstår nye muligheder for at opleve haven indefra og følge årstidernes skiften på nye måder.

”Mange nye huse har enormt stort lysindfald, og det giver nye udfordringer og muligheder. Mange vælger at plante et blomstrende, løvfældende træ tæt på huset, så man får flimrende skygge og ikke skal hive persiennerne ned, når solen skinner, men stadig får lys ind om vinteren,” forklarer hun.

Læs også: Indret dit køkken som en professionel

Haven på mobilen

Dorthe Kvist peger på endnu en trend, nemlig digitaliseringen af haven.
”Vi begynder at styre haven via vores smartphone. Det kan virke paradoksalt, når vi går i haven for blandt andet at ”detoxe” fra et digtalt liv, men hvis man rejser på ferie, behøver man ikke bekymre sig over, om blomsterne går ud, for man har vandingssystemer, der kan styres fra telefonen. Det bringer også arbejdstiden i haven ned, så vi kan nøjes med at koncentrere os om det, vi har lyst til derude. Vi gør det for at skabe ’pleasure’,” forklarer Dorthe Kvist.

Cph Garden 2017

Cph Garden finder sted i Valbyparken i København den 21.-25. juni 2017 med bl.a. otte showhaver med titlerne ‘den spiselige have’, ‘den urbane oase’, ‘terrassehaven’, ‘den miljørigtige byhave’, ‘drømmehaven’, ‘water-welness-haven’ og ‘staudehaven’, mere end 200 udstillere og et omfattende eventprogram. Læs mere på Haveselskabet.dk/cphgarden

Læs også: De 4 store havetrends i 2019

Sæsonens stærkeste tendenser

Ifølge havearkitekter Karen Dahl og Dorthe Kvist og havedesigner Nete Højlund samt havefaglig rådgiver Louise Møller er de største tendenser i den kommende havesæson:

  1. Inde og ude smelter sammen, og haven skal indrettes med flere forskellige uderum uanset hvor stor eller lille den er
  2. Haven skal kunne spises – både villahave og altan indrettes med bærplanter og krydderurter
  3. Drivhus til mange forskellige formål
  4. Haven må gerne minde om mormors med hængesofa og primula
  5. Haven skal kunne styres på mobilen, så den også kan passes, når vi er langt hjemmefra
  6. Haven skal være en legeplads og ikke et prestigeprojekt
  7. De eksotiske planter får en fremtrædende plads.

Fakta om Haveselskabet

Haveselskabet er en non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.

Haveselskabet udgiver medlemsmagasinet “Haven”, som vores medlemmer modtager 10 gange om året. “Haven” kan ikke købes i løssalg i butikkerne.

Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, driver haveselskabet.dk og Haveselskabets rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspertrådgivning.

Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Læs også: Sådan skal dit hjem se ud i 2018 – se de nye boligtrends
Tekst  Haveselskabet

Foto  Louise Møller