Årets stærkeste havetrends fra Chelsea Flower Show

Fra Chelsea Flower Show til din have

September er den perfekte måned til at tage et grundigt kig på din have og planlægge, hvad du vil gøre anderledes næste år. Vi har hentet de 7 hotteste havetendenser hjem til dig fra verdens nok mest berømte haveudstilling, Chelsea Flower Show – med idéer, som er lige til at snuppe.

Læs også: God tjekliste inden du køber drivhus

 

Plant i september

Hvis din have har brug for nye stauder, træer eller buske, giver du dem den bedste start ved at plante dem i september. Desuden sælger rigtig mange havecentre og planteskoler lige nu ud af deres lagervarer til nedsat pris, før efteråret kommer – og en bedre undskyldning for at give haven en saltvandsindsprøjtning findes næsten ikke.

Inspirationen behøver du heller ikke vente på, for den kommer lige her. Vi har nemlig besøgt showhaverne ved årets Chelsea Flower Show i London og hapset de bedste og mest nyskabende ideer fra verdens førende havedesignere – med noget for enhver pengepung og havestørrelse.

Læs også: Gode råd om byggetilladelser

Orange er tilbage

Den lilla bølge, der har hersket i havemoden de seneste par år, er langtfra forbi. Men som noget nyt blev de lilla nuancer i år akkompagneret af orange toner i rigtig mange af Chelseas showhaver. Sæt et par orange farveglimt ned sammen med de lilla stauder og se, hvordan kontrasten giver hele bedet nyt liv og får blomsterne til at træde meget klarere frem. Kombinationen af nellikeroden ’Carlskær’ og den mørkelilla staudesalvie ’Caradonna’ giver den helt rigtige effekt.

Lilla og orange

Lev grønnere

Nogle af de elementer, vi haveejere er nødt til at finde plads til i forhaven, pynter ikke ligefrem. I showhaven Greening Grey Britain handlede det om at gøre bymiljøets grå flader mere grønne, og her var skraldespande og cykelstativer gjort til små, blomstrende kunstværker i sig selv. Hvis du ikke har mod på at dyrke jordbær og krydderurter i et højbed oven på skraldespanden, kan du starte i det små ved at lade slyngplanter som efeu, vildvin eller klematis vokse op ad stativet til postkassen. Det gør hurtigt og nemt forhaven lidt grønnere at se på.

Lev grønnere

Læs også: Frodigt og frugtbart med bier i haven

Bierne og blomsterne

Biernes levesteder i den vilde natur er truet, og som haveejer kan du hjælpe de små flyvere ved at vælge blomster, der er ekstra rige på nektar og pollen. I rigtig mange af showhaverne var der netop tænkt på de nyttige smådyr med insekthoteller og vilde blomster som for eksempel tidslen Cirsium rivulare. Bier har lettest ved at få øje på lilla blomster, og de holder især af tragtformede blomsterhoveder. Vildarterne af narcis og krokus er gode bi-blomster, og du kan godt begynde at lægge løgene allerede nu, så bierne har noget at leve af i det tidlige forår. Senere på sommeren er prydløg, fingerbøl, tidselkugle, anisisop, katteurt og lavendel nogle af de bedste blomster at sætte på biernes menukort – og så er de jo kønne at se på.

Bivenlig have

Læs også: Sådan laver du dit eget bi-hotel til fire stjerner

Bronzefennikel – planten, du ikke kan undvære

En plante, der hitter hos havedesignerne lige nu, er bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Purpureum’. Det er med god grund en af de stauder, der gik igen i flest af showhaverne. Den giver en fantastisk struktur bagest i bedet med sine høje, kraftige stængler og det fine, lette løv, der blander sig smukt med blomsterhovederne. Bronzefennikel får gule blomster og sætter frø, der smager af anis. Men det er de friske bronzefarvede skud, der gør planten så køn, og de kan også bruges som krydderurt eller i salater. Du kan så bronzefennikel direkte i bedet til foråret.

Bronzefennikel

Farveharmonier løfter haven

Hvis dit hegn eller dine havemøbler trænger til en gang maling her sidst på sæsonen, så vær lidt modig og vælg en farve, der går igen i dine blomsterbede. Her er det en mexicansk inspireret showhave, hvor de pink og orange toner fra blomsterhovederne spiller sammen med mur og møbler. Men farverne behøver slet ikke være så kraftige; en himmelblå, rosa eller sart lysegul kan sagtens give samme tone i tone-effekt og fremhæve nuancerne i dine blomster på smukkeste vis.

Chelsea Flower Show

Læs også: Derfor er efteråret altid en farveeksplosion

Tænk også i løvfarver

Husk, at det ikke kun er blomster, der kan give haven farve. På planteskolen lokker de mest prangende blomsterhoveder os tit til impulskøb, men du får en meget mere raffineret effekt ved at lade planter med farvet løv skabe kontraster og harmonier. Her er det grønne og røde varianter af japansk løn, der er kombineret på en stand i showets enorme blomsterpavillon. Hvis du har en mindre have, kan du opnå en lignende effekt med alunrod. Den fås i et hav af nuancer fra den skarpeste lime til den mørkeste lilla, der ser næsten sort ud. Den trives fint i skygge, og med sine store, fligede blade er alunrod perfekt til de mørke kroge, der trænger til et skud farve.

Grø og rød løn

Tag haven med ind

Buketter i stuen er skønne, men kan du virkelig nænne at plukke havens fineste blomster? Det kan du næste år, hvis du anlægger et eller flere bede udelukkende med snitblomster. En af de mest farvestrålende haver på Chelsea var fyldt til randen med blomster, der næsten alle skyder igen, når de bliver plukket. Vælg blomster i de farver, du helst vil have i dine buketter – og husk, at stænglerne bliver mest lige, hvis du anlægger bedet i fuld sol, så de ikke skal række sig efter lyset.
Etårige blomster som stolt kavaler, kornblomst, morgenfrue og ærteblomster er perfekte snitblomster, der skyder igen sommeren igennem, og så skærer det ikke helt så meget i hjertet, når du klipper løs. De kan sås inden døre i løbet af de næste par måneder. Så har de har et forspring til foråret, og du kan plante dem ud i bedet, så snart frosten er forbi.

Læs også: Inviter bier hjem i din have

Snitblomster

Tekst  Jenny Hallquist

Foto  Jenny Hallquist