Æbletræ beskåret som spindeltræ i krukke

Æble-spindeltræ kan man vel kalde de små æbletræer som jeg netop har fået – de er nemlig beskåret som spindeltræ

Jeg har fået et par små æbletræer, som er beskåret som spindeltræer, hvilket betyder, at de i stedet for en traditionel krone har en gennemgående stamme med sidegrene – lidt som et juletræ. Fordelen er, at de ikke fylder særligt meget i bredden, men alligevel kan holde til at få en masse æbler, fordi de sidder næsten helt inde ved stammen.

Læs også: Glaseret selleri i cider med æbler, bacon og kørvel

 

På den måde kan man lettere have flere træer og flere forskellige sorter på meget lidt plads. Spindeltræer er også ret ukomplicerede at beskære, fordi man bare skal gå efter juletræsfaconen – selv hvis man glemmer at beskære dem et par år, kan man let finde tilbage til faconen igen. De små spindeltræer kan købes I mange havecentre I forskellige sorter.

Jeg har valgt at sætte de to små æbletræer i krukker, for selvom jeg egentlig har masser af plads i haven til at plante flere æbletræer, så er det faktisk meget rart at have et par små træer, jeg let kan flytte rundt på og sætte der, hvor jeg lige synes, de pynter mest.

Foreløbig har de fået en plads i køkkenhaven, men når jeg engang får lavet min kommende terrasse færdig, tror jeg måske, de flytter med derhen.

Læs også: Bålslik af æbler fra haven

Pasning af spindeltræ i krukke

Når jeg nu har valgt at plante træerne i krukker, skal jeg til gengæld være mere opmærksom på at få vandet og gødet. Planter i krukker tørrer hurtigere ud, og hvis de ikke får vand nok, vil det kommet til at gå ud over æblehøsten.

Til at starte med har jeg sat dem i nogle krukker, der ikke er meget mere end dobbelt så store som de potter, de kom i. På den måde kan rødderne stille og roligt udvikle sig, til de fylder pladsen ud.

Allerede til næste år skal de formentlig plantes om til en lidt større krukke – og det kommer jeg sikkert til at skulle gentage nogle gange med et par års mellemrum. Jeg vil ikke afvise, at jeg på et eller andet tidspunkt finder et blivende hul i jorden til dem et sted i haven, hvor de i højere grad kan passe sig selv, men foreløbig er jeg ret godt tilfreds med krukkeløsningen. Og så længe jeg ikke lige har en plan for, hvor en blivende plads eventuelt skulle være, så er det også ret smart, at de er så mobile.

Lige nu står de i øvrigt pyntet med de fineste små æbleblomster. De er ikke rigtig til at stå for.

Læs også: Lav knasende lækre æblechips fra haven

Fine æbleblomster

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann