Beskæring af vindruer om vinteren

Man siger normalt at vindruer senest skal beskæres mellem jul og nytår.

På dette tidspunkt har saften i grenene trukket sig tilbage i grenene og du kan beskære, uden at planten ”bløder” for meget.

Allerede i januar – og specielt i de milde vintre, begynder vindruer at fornemme forår og sender safterne ud i grenene.

Men kigger vi til Frankrig, kan vi lære at de netop gerne vil have vindruer til at bløde. Så planten tager altså ikke skade af at bløde når den beskæres.

Læs også: Spiselige grønne larver af vindruer

Hvordan?

Tænk på druen som en hovedstamme (nogle gange et par stykker) med en masse sidegrene. Klip alt væk, der ikke passer med denne regel.

Har du kun 1 hovedstamme kan du lade den vokse hvert år med ca. 1 meter, mens hvis du har flere hovedstammer, bør du kun lade hver af dem vokse med 0,5 meter. Klip hovedstammen tilbage når du beskærer resten af druen.

Sidegrenene beskæres, når du har etableret og beskåret hovedstammen. Sidegrene vokser ud i løbet af sommeren og kan blive op til 5-6 meter lange. Det er på sidegrenene at drueklaserne sidder.

Se på hver enkelt sidegren og klip den inde mod hovedstammen, så der sidder 7-8 knopper tilbage. Du vil læse flere steder at man anbefaler kun at lade 4-5 knopper tilbage, men der findes sorter hvor de første 4-5 knopper ikke bærer frugt og så er det jo ærgerligt at klippe for langt ind. Langt de fleste sorter bærer dog druer ved alle knopper, så prøv dig frem. Hvis din drue ikke bærer frugt ved hård klipning (2-3 knopper tilbage) så har du klippet for langt ind.

Læs også: Eksotiske planter i dit orangeri

Hvorfor?

Alle knopper på en sidegren bærer druer, så jo flere knopper du efterlader, – eller helt undlader at beskære, jo mindre saft og smag vil der være til hver klase.

Bier elsker vindruer

Beskæring løbende om sommeren

I løbet af sommeren kan du klippe din drue tilbage, når der sidder for mange klaser på en sidegren. Lad 7-8 blade sidde tilbage over hver klase så de kan tiltrække solens stråler og producere sødme.

Bærer en sidegren for mange klaser klipper du af dem, så hver klase kan modnes og blive søde.

Sidegrene der ikke bærer frugt kan klippes tilbage.

Det er bladene på druen, der via fotosyntese producerer sødme til modning af druerne. Det er derfor vigtigt at lade nok blade sidde på druen, til at de kan fange solens stråler og producere sødme til druerne. En god tommelfingerregel er at der skal være cirka 7 gange så mange blade som drueklaser.

Læs også: Hyggelige opgaver i haven i januar

Har du endnu ikke en vindrue?

Så er det på tide at få anskaffet en! Der findes masser af sorter på markedet, der kan klare det danske klima – vi anbefaler et par stykker her, som findes i de fleste havecentre:

Schuyler

Du kan næsten ikke gøre noget forkert med denne drue. Det er en blå spisedrue, der modnes I september – også når sommeren ikke er optimal.

Bianca

Denne drue er også nem at passe og lykkes uanset hvordan sommeren har været. Det er en grøn spisedrue med tynd skal, der modnes I september

Rondo

En meget hårdfør blå spisedrue, der modner I slutningen af september/starten af oktober

Reform

En grøn spisedrue, der udmærker sig ved at have meget få kerner. Den modnes I september, men kan efterlades længe på planten og bliver bare sødere og sødere.

Læs også: Eksotiske planter i dit orangeri

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg