Blomster i fint selskab på Chelsea Flowershow

Chelsea Flower Show i London er årets mest seværdige havebegivenhed. For englænderne selv og for os tilrejsende. Englænderne kan noget med haver, som betager og inspirerer resten af verden, og som bestemt er værd at rejse langt for at opleve.

Showet arrangeres af det engelske haveselskab, The Royal Horticultural Society. Haven omkring The Royal Hospital i Chelsea danner rammen for showet. På få uger, i slutningen af maj måned, forvandles området til smukke haver, der er trendsættende indenfor branchen.

Chelsea_flower_show_2015_4

Læs også: Claus Dalbys haveklub

Den engelske dronning Elizabeth er altid blandt de første gæster, og dette er stedet at se, og ikke mindst at blive set. Engelske fruer tager deres mand under armen og suger til sig af de duftende roser, der nærer den botaniske interesse, der udgør en dybt forankret del af den engelske kultur.

De havedesignere der kommer gennem nåleøjet og bliver udvalgt til at deltage med deres projekt, har teamet op med sponsorer, der kan realisere designet. Et rent overflødighedshorn for haveelskere. Plantekompositioner sirligt og appetitligt sammensat, så de udgør små kunstværker. Udstillingsstande med alt fra lavendelduftende sæbe, eksklusivt havetøj, lækre redskaber og maskiner i den maskuline afdeling.

Chelsea_flower_show_2015_11

Design: Adam Frost Sponsor: Homebase

De evigt populære kølige nedtonede blå, lyserøde og hvide nuancer, fik i år virkelig kamp til stregen af den gule farve, der har gjort et stærkt comeback, og er vendt tilbage blandt farverne i haven. Også andre varme farver som orange og rød var repræsenteret flere steder, og fik kontrastfuldt modspil af blålilla iris og den rødlilla tidsel, som gik igen i mange af haverne.

Chelsea_flower_show_2015_7

Design: Matthew Keightley Sponsor: Sentebale

Læs også: Lime i krukker

Chelsea_flower_show_2015_14

Design: Kamelia Bin Zaal Sponsor: Al Barari Firm Management LLC

Chelsea_flower_show_2015_17

Design: Graham Bodle Sponsor: Walker’s Nurseries

Den japanske have, som altid er repræsenteret, fik selskab i år med et frisk pust fra både Afrika og Mellemøsten. Blandt de små haver udmærkede sig specielt picnic-haven, der var bygget op af smukke bare grene fundet i naturen, og med træstubbe udformet som velformede skamler.

Der var mange flotte beplantninger med lette yndefulde græsser mellem stauderne, og det meget tilfældige udtryk, hvor blomsterne står spredt og ser selvsået og naturligt ud, mestrer designerne til fulde.

Chelsea_flower_show_2015_13

Design: Marcus Barnett Sponsor: The Daily Telegraph

Chelsea_flower_show_2015_26

Skærmplanter var en gennemgående yngling på plantesiden, specielt den yndefulde vilde kørvel med de mørke stængler, sammen med stjerneskærm og de tidligt blomstrende akelejer i et væld af forskellige sorter. Høje slanke blomsterspir som sølvlys, kongelys og fingerbøl bruges til at skabe form i højden.

Brug inspirationen fra Chelsea Flower Show til at skabe nye og smukke blomsterkombinationer i din egen have.

God fornøjelse.

Læs også: Frodigt og frugtbart med bier i haven

Se flere billeder fra Chelsea Flower Show 2015

Haven er husets grønne rum. Et oplagt sted til afslapning, oplevelser i det fri og masser af god motion. I Grønne Rum arbejder jeg med indretning og beplantning af private haver. Mit fokus er at haven kommer til at opfylde ønsker og behov for de mennesker der skal bruge den. Derved vil haven bringe størst mulig glæde.

Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne rum – se mere på Grønnerum.dk

Tekst  Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne Rum

Foto  Birgit Aarsleff Sommer