Blomstrende sensommer hos Claus Dalby

September er årets sidste havemåned, og selv om det er sensommer, er der stadig en del i blomst i haven

Fra foråret og til omkring midsommer har havecentre og planteskoler rigtig travlt. Størstedelen af befolkningen valfarter til de grønne oaser og købevilligheden er stor. De fleste vælger oftest det, de ser i blomst, og derfor er der stor afsætning i planter som løjtnantshjerte, staudevalmue og ridderspore. Det er grunden til, at disse planter ses i de fleste haver.

Omkring sankthans tynder det ud i kundestrømmen. Da begynder folk at tænke på ferie, og når de så kommer hjem igen i løbet af juli, ser haven ofte lidt forkommen ud. Så er det, at mange opgiver ævred. Og det er altså rigtig synd. Derfor har jeg en opfordring.

Tag i havecentret eller på planteskolen mindst en gang i måneden, til helt ind i sensommeren eller efteråret.

Læs også: Få succes med dine lavendler

 

Planter, der frister i sensommeren

Både i juli, august og september er der mange ting, der frister, og sørger man løbende hen over sæsonen for at købe de planter, der står i blomst, er der basis for et staudebed, der står i flot hele sæsonen igennem.

Jeg har en stor forkærlighed for sentblomstrende stauder. Det skyldes, at de gennem hele for- og midtersæsonen holder sig grønne, vokser til og begynder at sætte knopper og blomstrer i juli/august. I begyndelsen lægger man knapt mærke til dem, og så meget desto større er glæden og overraskelsen, når de springer ud hen på sæsonen.

Solhat

Den kendteste rosa solhat hedder ’Magnus’, og den er et klart hit.

Læs også: De smukkeste slyngroser

Purpursolhat er ikke til at undvære

En af de stauder, der bør findes i enhver have, er purpursolhat, Echinacea purpurea, der oftest springer ud i begyndelsen af august og holder sig smuk til et godt stykke ind i september. Og når kronbladene falder, står den smukke blomstermidte tilbage.

Der findes mange nye solhatsorter med dobbelte blomster og i indtagende farver. Problemet med dem er dog, at mange mange dør i løbet af vinteren. Man to gammelkendte sorter, som man ikke går fejl af, er den rosa ’Magnus’ og den hvide ’White Swan’.

Som navnet siger, er pursolhat en vækst, der skal plantes solrigt , og desuden er det vigtigt, at den ikke bliver overvokset af omkringstående stauder i foråret. Purpursolhat er en langsom starter, der først i løbet af april viser liv ved jordoverfladen.

Purpursolhat

’White Swan’ er en elsket og driftssikker purpursolhat, Echinacea purpurea.

Læs også: Claus Dalbys sommerblomster

Asters, pileurt og anisisop

Der er mange andre stauder, som glæder i sensommeren. Det gælder for eksempel for asters, pileurt og anisisop, som ses på billederne her.

Anisop

Anisop, Agastache foeniculum, kaldes også for indianermynte. Den har et aromatisk duftende løv med smukke blomster, der tiltrækker mange insekter.

Men der er rigtig mange andre. Jeg kan kun opfordre til, at I skynder jer ud i havecentrene.

Asters

Aster frikartii ‘Mönch’ er en gammelkendt sort med pyjamasblå blomster. Men der er også mange andre fine asters, og alle blomstrer i sensommeren.

Læs også: Lav næste års have i september

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby