Alle kender brombær. Til gengæld er der færre, der har stiftet bekendtskab med brombærrets mere ukendte fætter; boysenbærret. Det er synd og skam, da boysenbærret er både sødere og mere hindbæragtig i smagen. Og så er det nemt at få til at gro i haven.

Store, saftige, sorte bær direkte fra haven og ind på køkkenbordet. Derefter er det kun fantasien, der forhindrer drømmen i at fortsætte i det uendelige: Blåsorte smoothies, brombærtærter, boysenbærmarmelade og – muffins, lavet af friske og nyplukkede bær fra august og sommeren ud.

brombær på Mors (8)

Efter den tid kan de hentes fra fryseren, hvis sommerens overskud blev lagt i plastposer og direkte ind i fryserkulden. Det er en drøm, som det er meget nemt at gøre noget ved her i forårstiden.

Du planter simpelthen nogle boysenbær- og brombærplanter i haven. Netop marts og april er det bedste tidspunkt at få planterne i jorden.

Læs også: Jordbærsnaps

Hvad er boysenbær?

Alle kender brombær, men den lidt ukendte boysenbær er nok mest kendt fra færdiglavede marmelader, hvor den ligner brombær i både udseende og smag. Imidlertid er boysenbær i frisk tilstand noget sødere og mere hindbæragtige i smagen. De er oprindeligt resultatet af en krydsning mellem hindbær, loganbær og brombær. Det betyder, at bærrene er meget store, og at planterne giver et rigtig stort udbytte.

Boysenbær vil helst vokse et sted, hvor der er læ og lidt lunt. Det vil sige, de trives ikke som brombær i et forblæst hjørne af haven. Både boysenbær og brombær vokser med lange, rankende skud, der bærer blomster og senere bær. De sidder som små sidekviste på de lange skud, der skød frem fra planten året før.

Man siger, at boysen- og brombær bærer på 2. års skud, altså at skuddene giver bær i deres andet leveår. Når et skud har båret bær, klippes det om vinteren af helt nede ved jorden. Så kan andre og nyere skud komme til at bære i den følgende sommer.

som Boysenbær

Plant ved net eller plankeværk

Både boysenbær og brombær har brug for noget at støtte sig opad, fordi de lange ranker ikke selv holder sig oprejste. Plant dem derfor langs et plankeværk, der vender mod syd eller langs et hegn af armeringsnet – det er virkelig effektivt som støtte. Samtidig er det nemt at binde nye skud fast og komme tæt på, når bærrene skal plukkes. Klip flere gange i løbet af sommeren, så espalieret holdes forholdsvis trimmet, og det fortsætter med at være nemt at plukke bærrene. Om vinteren fjernes de skud, der bar bær, og de nye skud bindes til espalieret. Plant en brombær- eller boysenbærplante for hver 1,5 til 2 meter. De trives begge i snart sagt al slags jord, blot de får vand i tørre perioder. Giv også en skovlfuld kompost til planterne hvert forår. Du vil hurtigt opdage, hvor mange og hvor skønne bær, der kan høstes på meget lidt plads.

Læs også: Dyrkning af frugt

Miks det spiselige med det kønne

Plant opstammede bær, så er der plads til pynt nedenunder. Her er det opstammede stikkelsbær med for-glem-mig-ej nedenunder. Vil du gerne høste sunde bær og samtidig have mange blomster? Eller bare nyde en varieret have? Så er det en god idé at plante opstammede bærbuske. På den måde udnyttes pladsen optimalt, fordi der nedenunder kan vokse krydderurter eller blomster som morgenfruer, margeritter eller for-glem-mig-ej. Desuden er der den fordel ved opstammede bærbuske, at det er nemt at plukke bærrene, fordi de sidder i den rigtige plukkehøjde.

opstammede bærbuske

Tekst  Laila Sølager, Home & Garden

Foto  Laila Sølager, Home & Garden