Siden Inkaerne for tusindvis af år siden begyndte at dyrke chili, har de bredt sig til hele verden.

I Danmark lokker Chili Klaus kendisser til at prøve kræfter med de pebrede frugter, der er relativt nemme at dyrke i vindueskarmen eller drivhuset.

Chocolate Bhut Jolokia. Moruga Scorpion. Naga Viper. Habanero. Aji Amarillo. Selv om navnene er eksotiske, er danskerne i stigende grad på fornavn med chilipebrenes verdenselite. Entertaineren Chili Klaus har gjort det tydeligt for enhver, at rå chili ikke er for tøsedrenge. I sine YouTube-videoer har han sendt kendis efter kendis til tælling, når de i fællesskab har guffet verdens stærkeste chilier i sig og hikket, grædt og brækket sig igennem det efterfølgende ubehag.

Den absolutte højdespringer, hvad angår styrke, er den lille fætter Carolina Reaper, der med sine 2.200.000 på Scoville-skalaen tidligere i år fik titlen som verdens stærkeste. Skalaen angiver koncentrationen af chiliernes styrkegivende stof capsaicin, der virker kraftigt lokalirriterende. I sammenligning med Carolina Reaper havner en jalapeño på sølle 2.500-5.000 og tabasco på bare 30-50.000, mens den ellers så berygtede Habanero lander på 100-325.000 på Scoville-skalaen.

Læs også: Kartoffelsandwich med bacon og cheddar

Med Columbus verden rundt

Både det thailandske, tyrkiske, indiske og mexicanske køkken er i dag kraftigt præget af forskellige typer af den pebrede frugt. Men var det ikke for den opdagelsesrejsende Columbus, var chilien måske blevet i Sydamerika, hvor den har sin oprindelse. Arkæologiske udgravninger viser, at aztekere spiste chili for 9.000 år siden og begyndte at dyrke de stærke frugter for cirka 6.000 år siden. Tricket med at blande chili og chokolade tilskrives også de fremsynede aztekere. I første omgang var det kun fuglene, der sikrede, at chilien blev spredt. I modsætning til pattedyr er de nemlig immune overfor den skrappe smag og brændende fornemmelse. Efter Columbus bragte chili med fra Caribien til Europa i 1493, kom den dog med videre på 1400- og 1500-tallets ekspeditioner til Afrika og Østen, hvor den siden er blevet dyrket i stor stil.

Læs også: Drivhus for hele familien

Dekorativ i vindueskarmen

Variationen af chilisorter er ubegribeligt omfattende, både hvad angår udseende, aroma og styrke. Gule, lilla, orange, røde, grønne. Med smag af passionsfrugt, solbær, citron, melon og ærter. Og med styrke fra ganske mild til komplet uspiselig. Chilier er nemme at dyrke. Faktisk kræver det ikke andet end et par frø fra en moden, rød chili fra supermarkedet, lidt jord i en potte, en sjat vand og godt med solskin.

Et drivhus eller en vindueskarm med godt med sollys er velegnet til chiliplanter, der typisk bruger mellem fire og syv måneder fra spiring til modne frugter. Hvis planten skal bære frugt i år, skal den sås senest i maj måned og gerne have 12 timers sollys i døgnet.

Læs også: På filmcentralen.dk kan du se gamle film fra din by

Viden om Chili

Fra frø til plante Chilier er nemme at dyrke i vindueskarm, drivhus og enkelte på friland. Køb for eksempel frø på chilibiksen.dk eller butik-toftegaard.dk.

Chilinørder er der mange af. Danske Chili Klaus har opbygget sig en fanskare til sine YouTube-videoer, hvor han udfordrer kendisser til at spise stærke chilier. På bloggen dyrkchili.weebly.com er der masser af viden om sorter, dyrkning og historie. Se også chilifan.dk.

Død ved chili er ikke sandsynligt, men koncentrationen af stoffet capsaicin i de stærke frugter kan resultere i voldsom lokal irritation af slimhinderne, blodsprængninger, hikke og opkastning. Mælk, banan og avokado hjælper på den brændende fornemmelse.

Et chili-kick får man, når chilien aktiverer smertenerverne. Det frigiver endorfiner som kan gøre, at man bliver glad og nærmest føler sig høj efter at have spist stærk chili.

Chilifestivalen i Køge, hvor Gartneriet Toftegaard inviterer til showkøkken og smagsprøver på 100 stærke sorter.

Verdensmesterskaber i chili er blevet afholdt i USA hvert år siden 1967. International Chili Society står for konkurrencen, hvor deltagerne dyster i tilberedning af salsasaucer og sammenkogte retter med chili.

 

Tekst  Karin Wain

Foto  Gettyimages