Siden jeg begyndte med haven for omkring tyve år siden, har jeg perfektioneret det at plante i krukker. Min første havebog, der udkom i 2002, handlede da også om krukker og krukkevækster. ’Krukker i haven’ hed den. Siden udgav jeg endnu to bøger om samme emne: ’Min krukkehave’ og ’I potter og krukker’.

Når jeg bladrer i min første bog, er det tydeligt, at der er sket en del siden den spæde start, og jeg udvikler mig hele tiden. Nogle siger, at jeg har en stor andel i, at folk gradvist gennem årene har anskaffet flere og flere krukker, men sandheden er nok mere den, at jeg skubbede til et tog, der så småt var begyndt at rulle. I syden havde vi set, hvor charmende det var med planter i krukker. Og her gjorde nogle enkelte ingen sommer!

Læs også: Blå snerler i krukker

Høstfloks i krukker

Mit princip går ud på at plante en slags vækster i hver krukke. Sammenplantninger bryder jeg mig ikke om, for de er svære et styre. Fordelen ved enkeltvæksterne er, at man hele tiden kan flytte rundt. Skifte ud, supplere og omplante. På den måde virker krukkerne nærmest som puslebrikker.

I foråret er det løgvæksterne, der er i højsædet sammen med stedmoder, hornviol og bellis. Når de takker af, er det tid for sommerblomsterne. Stauder, buske og små træer planter jeg også i krukker for at skabe højde. Niveau-forskelle er vigtige for at undgå, at det hele bliver for fladt. Derfor gør jeg også brug af slyngplanter, der vokser op ad høje jernstativer placeret i store træbødkerkar.

Krukker med stativer

I begyndelsen var mit kendemærke tone-i-tone-beplantninger – monokrome toneskalaer. Men for et par år siden fik jeg lyst til at ’stritte lidt’; at sammensætte mere vovede farver. Og jeg var da spændt på, hvordan dette ville blive modtaget.

Læs også: En hæk er ikke bare en hæk

Tallerkensmækker i krukker

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby