Claus Dalby: Vejen til en ny køkkenhave

Hele Danmarks haveguru, Claus Dalby, har fået en ny passion: køkkenhaven. Så nu skal grøntsager og krydderurter plantes i krukker, på samme vis som han er kendt for at gøre med sine elskede blomster.

Det er snart 25 år siden, jeg begyndte anlæggelsen af min have­ her i Risskov ved Aarhus, og det er indtil for nylig aldrig
faldet mig ind, at jeg skulle have en køkken­have. Min hovedinteresse har altid været blomster, og selvom min have er på omkring 4.000 kvadratmeter, har jeg ikke tidligere haft lyst til at levne blot et mindre bed til køkkenurter.

Nu har jeg imidlertid nye planer. Under arbejdet med min seneste bog om grønne retter blev jeg stadig mere tændt på grøntsagsdyrkning. Så i år skal det være! Min plan er, at jeg vil dyrke grøntsager­, krydderurter og spiselige blomster i krukker.

Læs også: Drivhus og terrasse formet som trekløver

Store ambitioner

Når de nye frøkataloger i tiden omkring nytår lander i postkassen, har det hidtil altid været blomsterne, der tiltrak min interesse. Men nu er jeg altså begyndt at interessere mig for en helt ny verden og er i den grad klar til at afprøve nogle af de mange spændende spiselige afgrøder, man kan drive frem fra frø.

Midt i firserne flyttede vi til en gammel bindingsværksejendom i en lille landsby lidt uden for Skanderborg. Dengang vidste jeg intet om have, men som alle byboere, der flytter på landet, havde jeg store ambitioner om at blive omtrent selvforsynende med grøntsager, urter og bær.

Læs også: Æblebraiseret kalvespidsbryst med grønkål og svampe

Første forsøg var en katastrofe

Glad og fro gik jeg derfor i gang med at anlægge en ret omfattende køkken­have. Drømmene og ambitionerne var store, men det udviklede sig nærmest til en katastrofe. Der kom orm i gulerødderne, kålen blev invaderet af larver, og kartoflerne fik skimmel. Efter den mildest talt uheldige sæson bestemte jeg mig for, at jeg aldrig mere ville have køkkenhave.

Men som bekendt har man et standpunkt, til man tager et nyt. Og det har jeg altså taget nu … Og jeg glæder mig helt vildt! Det er et helt nyt område for mig, og jeg har for øjeblikket travlt med at blive en hel del klogere. Det handler eksempelvis om jordtyper, gødning og bæredygtig bekæmpelse af skadedyr.

Krukkedyrkning har altid været en stor passion, og jeg har da også dyrket enkelte grøntsager – eksempelvis kål – i potter og krukker, men blot til pryd.

Læs også: Tørrede grøntsager med stor smag

Nyttig kål – uden kållarver!

Kål af mange typer vil også blive en vigtig del af min kommende krukkekøkkenhave, for det er en afgrøde, jeg i den grad sætter pris på. Og nu skal kålen ikke kun være til nydelse, men også til nytte. En mængde frø er indkøbt, og lige nu er jeg ved at sætte mig ind i, hvordan jeg undgår den hær af skadedyr, bl.a. kållarver, der altid finder vej til køkkenhaven. Jeg glæder mig til at dele mine erfaringer både her og på bl.a. idenyt.dk.

Jeg håber, at mange vil følge med. For uanset om man kun har en lille plet jord, ja sågar bare en altan eller en terrasse, er der gode muligheder for selv at dyrke egne urter – bare vent og se!

Læs også:  Haveglæden stod i fuld flor under Cph Garden

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby