Danskerne er et festligt og juleglad folkefærd, som hver jul køber ca. 1,5 mio. juletræer, det svarer rundt regnet til fire personer om et træ. Oprindelig er juletræet en tysk skik, og det er måske en finurlig forklaring på, at Tyskland i dag er det største eksportmarked for danske juletræer.

fakta

Danske juletræer i hele Europa

Danmark er i dag en af Europas største producenter af juletræer. Der sælges i alt 12 mio. juletræer om året, hvoraf de 11 mio. udgøres af nordmannsgraner.

“Danmark har et mildt klima især langs kysten, hvilket er optimale betingelser for produktion af juletræer”, fortæller Claus Jørgensen, der er skovfoged for 30 fynske juletræsproducenter. Han fortsætter, “så på trods af flere høje omkostninger i forhold til andre lande er klimaet en væsentlig konkurrencefordel”.

Og det kan ses på eksporten, for af de 12 mio. træer eksporteres ca. 10 mio., som svarer til 80 % af den samlede produktion. Det gør Danmark til Europas førende eksportør af juletræer.

Læs også: Varm kakao med et juletwist

Et juletræ er ikke bare et juletræ

Nordmannsgran, opkaldt efter den finske botaniker Alexander von Nordmann, og rødgran er de mest populære juletræstyper. For mange er julen bundet op på helt specielle traditioner og ønsker, der også gælder valg af træets udseende og størrelse, så et juletræ er ikke bare et juletræ.

Vi har spurgt Peter Ladegaard Jensen, der er ejer af Johansens Planteskole ved Børkop, og som har mange års erfaring med juletræer. Han ved lige, hvad der skal tages hensyn til, når træet skal vælges,

“Ofte er det helt lavpraktiske ting, der indgår i overvejelserne, såsom hvor meget plads der er i stuen, skal træet kunne nå op til loftet, hvor mange skal man kunne danse om træet, hvor længe skal det stå inde i varmen osv”., fortæller Peter Ladegaard Jensen.

Især opholdet indenfor kan være afgørende for, hvilken type træ man vælger. For hvor nogle familier kun lige har træet stående i juledagene, lader andre det stå nytåret over, mens andre sågar har det stående helt til Helligtrekonger den 6. januar.

For at få størst mulig glæde af sit juletræ kan man jo overveje at købe et træ i potte, der har den fordel, at det kan vokse videre ude i haven efter jul. Nogle køber flere træer – fx et i potte som stilles udenfor hoveddøren 1. søndag i advent, og et afskåret træ op mod jul til at danse omkring inde i stuen. Nogle børn synes, at det er sjovt at have deres eget træ på værelset. De får et lille træ på typisk mellem 80 og 120 cm.

Læs også: Timm Vladimirs tip til et stressfrit julemåltid

Foto 2 - Nordmannsgran

Fra frø til fest

Juletræet med sit lys og glans er den ultimative ramme for en juleaften i hyggeligt selskab med familie og venner. Men det er sikkert de færreste, der gør sig tanker om, hvor mange år der er gået, siden det smukke juletræ, de har stående i stuen til jul, blev lagt i jorden som et spirende frø, og til det er klart til fældning.

Peter Ladegaard Jensen fortæller, Det klassiske juletræ på to meter er mellem 10-15 år undervejs fra frø til færdigt træ. Der er selvfølgelig rigtig mange ting at tage hensyn til – fx betyder alderen på udplantningsplanten, jordens beskaffenhed og den løbende pasning, også noget.

I det hele taget skal der nurses om juletræet, mens det vokser sig stort og smukt. Ifølge Claus Jørgensen tåler juletræer absolut ikke frost i vækstperioden, som løber fra maj til august. Hvis de får frost, tager det 3-4 år for træerne at komme sig igen.

Foto 1 - 2 år gamle Nordmannsgran

Jul hele året …

Efter jul rykker træet ud af stuen igen, men det betyder ikke, at livet slutter her. I nogle sammenhænge sørger juletræet endnu en gang for underholdningen, når spøgefulde naboer og venner hejser det op i flagstangen til nytår, men det kan også leve videre på mere nyttig vis. Fx kan juletræet saves over på midten og genbruges som ly til planter og dyr.

Man kan også bare nøjes med at klippe grenene af træet og lade dem lune sarte stauder og roser i haven. Eller gemme dem til sommer og lade ærterne i køkkenhaven klatre op ad grenene. I nogle kommuner kan man få juletræet kværnet til flis på genbrugspladsen, som man får med hjem i en lille plasticpose. Flisen kan bruges som jorddække i haven.

Så med det in mente, kan man godt sige, at det er ”jul hele året.”

Fakta om Danske Juletræer

  • Juletræseksporten udgør en årlig eksportindtægt på 1,5 mia. kr.
  • Mens juletræstraditionen er over 500 år gammel, blev det første kendte danske juletræ tændt på Holsteinborg Gods på Sydsjælland i 1808.
  • Et nordmannsgranjuletræ på 2 meter har mere end 200.000 nåle.
  • Du kan læse meget mere om juletræet og dets historie på Danske Juletræers hjemmeside, christmastree.dk.

Kilde: Floradania Marketing

Læs også: Facts om julestjernen du nok ikke kendte