Selv om vi stadig har nattefrost og det er iskoldt derude, er det nærmest umuligt, ikke at kaste sig over lidt forårspyntning på terrassen. Det er jo lige nu vi trænger allermest!

Der findes en del planter, som sagtens kan klare denne vejrmæssigt tvivlsomme periode, i en krukke på terrassen.

Det handler om at vælge de rigtige planter og de rigtige krukker.

Læs også: Tulipaner der kommer igen år efter år

Hornvioler og stedmoderblomster

På plantesiden er både hornvioler og stedmoderblomster forrygende på denne årstid – de dukker sig lidt i nattefrosten, men rejser sig stolte igen så snart dagtimerne bringer lidt varmere temperaturer. De fås i friske gule, blå, bordeaux og hvide nuancer og i et hav af kombinationer.

VoresVilla Stedmoderblomster

Juleroser og påskeklokker

De hvide juleroser og påskeklokkerne i utallige nuancer er også i stand til at klare de kolde nætter. Det er vigtigt at tage dem ud af plastikpotten og plante dem ud i krukken med mere jord omkring rødderne til at holde frosten ude.

VoresVilla Påskeklokker

Bellis

Bellis kan du få i fine hvide og lyserøde nuancer og kan virkelig være med til at sætte farve på forårsterrassen.

VoresVilla Bellis

Vinterhårdføre alpevioler

Vi kender alpeviolen som potteplanter indendørs, men mange ved ikke, at den også findes som en lille vinterhårdfør knoldplante, der kan danne et helt tæppe af blomster – meget tidligt i foråret. Denne variation af alpeviol får i hvide og flere variationer af hvid, pink og lilla – det latinske navn er Cyklamen coum.

Prøv den som krukkeblomst på terrassen. Selv når temperaturen er nede på 5-6 minusgrader, kan de stadig stå fint og lyse op.

VoresVilla Alpeviol

Læs også: Vil du af med flisepest?

Forglemmigej

Den smukke lyseblå blomst findes både som et-årige og som stauder. Spørg i plantecenteret, hvad der er hvad, så du ved på forhånd, om det er værd at plante dem ud i haven, efter de har gjort nytte på din terrasse i det tidlige forår.

Der findes også ikke-hårdføre sorter af forglemmigej, så pas på hvilke du køber. Omkring Skt. Hans er de færdige og kan erstattes af de mere sarte sommerblomster. Så er risikoen for nattefrost overstået.

Blomsten kommer lidt senere i plantecentret end de andre vi har beskrevet, men du kan være heldig indenfor de næste 2-3 uger.

VoresVilla Forglemmigej

Krukkerne

Som minimum skal de være hårdbrændte, hvis de skal klare en god gang nattefrost. Ubrændte krukker vil skalle af, når vandet trænger ind i lagene og løsner dem, når det fryser til is.Skrå sider og hul i bunden er også vigtigt, så vandet ikke står i potten, men drives nedad og ud af bundhullet.

Plastik, træbaljer og zinkpotter er selvsagt meget velegnede, da de er 100% frostsikre.Læg et godt dræn i bunden af krukken, så planternes rødder ikke står i vand og giv sparsomt vand på de tidspunkter af dagen, hvor der er plusgrader. Lad vandet trænge godt ned i jorden inden der vandes mere.

Og så husk at stille krukkerne et sted hvor du kan se dem fra et vindue inde fra huset.

Læs også: Hornvioler er de første gæster på forårsterrassen

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg m.fl.