Lathyrus, som vi i Danmark også kalder ærteblomster er sammen med roserne, nogle af de mest velduftende sommerblomster haven byder på. De er skønne at gå forbi, når som helst på døgnet og de er skønne i buketter i stuen. Med lathyrus er det sådan, at jo mere man plukker, jo flere blomster får man. Faktisk er det bedst hele tiden at klippe blomster fra planten – hvis de får lov at side begynder den at danne bælge med frø og så er blomstringen slut.

De giver desuden flot højde i bedene og kan bindes op dekorativt på espalier eller op ad hegn.

Læs også: Hang til forår og blomster

file00046425648

Desværre er den et-årig og skal sås på ny hvert år, men det er hele arbejdet værd – og lidt til.

Ved såning bør frøene ligge i vand i 1-2 døgn forinden, da skallen er meget hård. Du kan se når frøet er klar til såning, ved at skallen får en lille revne. Så helst i lidt høje potter, så rødderne kan vokse sig kraftige og lange.

Når planten er 10-12 cm høje, er det en god ide at knibe topskuddet af. Dermed får du en kraftigere plante med flere sideskud. Et rigtig snedigt trick er at de topskud du har nippet af, faktisk kan sættes i potter som stiklinger. De sætter velvilligt rødder og pludselig har du dobbelt så mange lathyrus, som da du startede.

Læs også: På søndag er det De Vilde Blomsters Dag

file1341312553497

Det er vigtigt at skifte voksested til lathyrus hvert andet år, da jorden bliver ”træt”. Året efter kan du igen vende tilbage til yndlingspladsen. På terrassen kan du få lathyrus til at klatre op af espalier eller du kan dyrke dem i krukker hvor de kan kravle op ad grene eller pinde der er placeret i krukkerne.

Lathyrus findes også som staude i rosa, men den er uden duft og ikke helt så spændende som den et-årige.

Hen ad efteråret, kan du høste frø til næste års lathyrus. De sidder i bælge og er nemme at komme til, det er bedst at lade bælgende tørre lidt ud inden de nippes af og gemmes væk et tørt sted.

Lathyrus blev udbredt da en Siciliansk munk i 1690´erne samlede frø fra planten og sendte dem til England – herfra blev den udbredt i det meste af Europa. Siden da er den videreudviklet og der findes i dag hundredevis af sorter, farver, dufte, størrelser og farvekombinationer.

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg