For mig kan vinteren virke som en næsten uoverskuelige lang og mørk tid at komme igennem, og jeg kan forestille mig, at mange andre havefolk har det på samme måde. Ud over lyset og varmen, så savner jeg farverne, blomsterne og duftene, men der findes heldigvis planter, der blomstrer på denne ellers golde og brune årstid, og en af de fineste er den skønne kejserbusk, der bliver omkring 3 meter høj, når den vokser til.

Jeg havde et fint lille eksemplar i min gamle have, og når alt andet var ved at visne ned og takke af, så stod den klar med de første små blomster og hjalp til med at holde modet oppe.

Kejserbusk3

Blomsterne er ret fine i sig selv, og så dufter de helt fantastisk. Min busk stod ved havegangen, hvor man kom forbi mange gange om dagen (også om vinteren), og det har været reglen mere end undtagelsen, at jeg ligge gjorde et lille hold på stien for at sniffe den dejlige duft, når den blomstrede.

Kejserbusk4

Den blomstrer desværre ikke hele vinteren igennem. Når det bliver koldest, holder den en pause, men så snart det igen bliver tøvejr, fortsætter den, hvor den slap. Den største blomstring venter den dog med til det tidlige forår, hvor de nøgne grene står pyntet med masser af små lyserøde blomsterskyer. Hvis man ikke kan vente, kan man dog skære et par grene af og tage med ind i en vase, så vil blomsterne hurtigt springe ud og fylde stuen med blomsterduft.

Jeg har desværre ikke en kejserbusk i min nye have endnu, men så længe man stadig kan komme i jorden med en spade, kan man stadig nå at plante den, så jeg satser på at nå at få plantet en i år, så jeg atter kan glæde mig over de fine blomster og den skønne duft. Og selvfølgelig skal den også her have en plads, hvor man dagligt kommer fordi den i vintermånederne, så hver en lille blomst kan nydes fuldt ud.

Læs også: Dahlia til frosten kommer

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann

havebloggen

Havebloggen med Signe Goldmann

“Jeg er havefotograf og har de sidste 3½ år blogget om små og store begivenheder i mit haveliv – først på bloggen ”Signes Vals”, hvor man fulgte min kolonihave på Amager, og nu på bloggen ”Haven i Bjergene”. Det lille, sorte træhus i byen er nemlig skiftet ud med en murermestervilla i fredet natur mellem bakkerne i det smukke Odsherred. Det bliver mit livs største haveeventyr, og der bliver brug for masser af knofedt, tålmodighed og godt humør, når den 8.500 m2 store grund med både skov og bæk med tiden skal forvandles til det rene have-paradis.”