Dette er en sponsoreret artikel fra Champost

Design dit eget staudebed

Efteråret er det perfekte tidspunkt, når du skal plante og anlægge nye bede. Jorden er stadig varm og fugtig, hvilket minimerer behovet for hyppig vanding.

Inden plantning har du sikkert gjort dig nogle tanker om, hvilke planter dit nye staudebed skal indeholde. Du kan få masser af inspiration på nettet, i haveprogrammer og havemagasiner. Planteskolerne guider dig også gerne i forhold til planternes kunnen. Skal de stå i skygge, kunne tåle sol, være anvendelig som snitblomster eller fungere som bunddække. Mulighederne er mange og der findes noget for enhver smag.

Her fortæller gartner Anne Marie, hvordan hun har designet et staudebed i Champost haven.

Noget du skal være opmærksom på, når du planter nyt, er jordens næringsindhold. Der er stor forskel på havejord. Jorden kan være sandet, leret, tung og næringsfattig. Afhængig af temperament kan du gøde organisk eller kunstgøde. Vi har fundet en porøs og organisk jord, som består af komposteret og pasteuriseret hestemøg. Det er et mindre familieejet firma i Thy, som producerer den bæredygtige gødning. Champost har specialiseret sig i produktion af jord til havebrug. Den organisk gødet jord sælges bl.a. til landets planteskoler og havecentre. Kerneproduktet hedder jordforbedring. Produktet består udelukkende af komposteret og pasteuriseret hestemøg. Gødningen er fri for ukrudtsfrø, salmonella og skadedyr. Den er godkendt til økologisk brug og anerkendt af mange professionelle gartnere. * Næringsstofferne optages i takt med plantens behov og i forhold til kunstgødning, bliver processen langt mere stabil.

Hvilke planter er populære?

Vi har udvalgt 3 forskellige smukke planter, forholdsvis nøjsomme, men meget populære både i krukker og bede.

Purpursolhat

Purpursolhat er en flot og farverig prydplante. Den vækker opsigt grundet sine karakteristiske blomster, der fås i hvide, beige og lyserøde farver. Purpursolhat præsenterer sig flot, når de plantes i grupper. De er velegnet som snitblomster alene i vaser, men også i farverige buketter. Purpursolhat kan bliver op til 70 cm høj og trives bedst i fuld sol. Hvis jorden i potten er tør, kan du inden plantning sætte potten i en spand vand. Det sikrer, at rødderne bedre kan etablere sig.

Sankthansurt

Der findes mange forskellige arter af sankthansurt. Det er en staude, som bliver mellem 30-40 cm høj. Den er i familie med sedumplanten og har tykke og kødfyldte blade og stængler, som kan oplagre vand og næring. Derfor er den meget nøjsom og kan klare sig forholdsvis længe uden vand også i tørre perioder.
Sankthansurt kan både plantes i krukker og bede. De trives bedst i en veldrænet jord og gerne i fuld sol. Når du planter sankthansurt, er det vigtigt at rødderne ikke bøjes. Plantehullet skal graves dybt og bredt, og for at rødderne kan få godt fat, er det en god ide at løsne jorden i bunden af hullet. Når planten er kommet i, fylder du op med jord og træder den sammen rundt om planten.

Sommerfuglebusk

De fleste tænker på farven blå/lilla, når vi taler om sommerfuglebuske, men de findes også i mørk pink, rødviolet og hvid. Størrelsen på busken gør, at de oftest bliver placeret bagerst i et staudebed, men de kan også fås i en mindre størrelse, som passer til krukker. De bliver kun 60 cm høje, hvorimod den gængse sommerfuglebusk kan blive op til 5 meter høj! Sommerfuglebusken har en lang blomstringstid helt fra juli til september.
Planten trives bedst et solrigt sted og gerne med plads og luft omkring sig. Som navnet antyder tiltrækker sommerfuglebusken mange fine sommerfugle.
Busken trives bedst i en veldrænet jord og ved plantning i krukker er det vigtigt, du vælger en stor potte og sikrer et godt dræn i bunden. Når du har placeret planten, bør du vande den og lade det trække ned i jorden, før du fylder op med jord.

Indret med krukker

En krukkehave er nem og hyggelig. Her kan du slippe kreativiteten løs og lave sjove og flotte opsætninger og kombinationer. Når du planter i krukker, er det vigtigt, du laver et godt dræn i bunden. Her anbefaler vi, at du anvender Champost Vækst-ler, som består af moler. Det er et lækkert naturprodukt, som er unik, når det gælder dræn til planter. I forhold til andre typer af dræn, har leret nogle fantastiske egenskaber i form at sin sugeevne. Vækst-leret suger vand og næring til sig og kan frigive det igen efter jordens behov. Det minimerer vandingsbehovet, og giver ilt til rødderne. Læg 3-5 cm i bunden af krukken og vand inden plantning. 

Ønsker du plantejord med eller uden spagnum?

Champost har to jordtyper, som er specielt egnet til udendørs krukker. For dem begge gælder det, at de indeholder organisk gødning i form af Champost jordforbedring (komposteret og komposteret hestemøg). Udover jordforbedringen indeholder planteskolejordenvækst-ler, spagnum og naturgødning. Det er et særdeles godt vækstmedie for alle havens planter undtaget surbundsplanter.
Tænker du bæredygtighed og grønt miljø er spagnumfri krukkejorddet absolut foretrukne valg. Som navnet antyder indeholder krukkejorden ingen spagnum, men består kun af jordforbedring, vækst-ler og harpet muld. Produktet er et godt bud på en af fremtidens jordtyper.

Sådan giver du staudebedet den bedste start
Efter du har plantet dine stauder, anbefaler vi at topdække jorden med 5 cm jordforbedring. Vækstbetingelserne øges markant. Næringsstofferne frigives langsomt og bidrager til et øget microliv i jorden. Dens grove struktur gør jorden porøs og langt nemmere at arbejde med. Derudover opnår du følgende vigtige egenskaber:

  • Undgår ukrudt
  • Holder på fugten
  • Beskytter mod frost

* Et ikke-økologisk produkt, der er godkendt til økologisk jordbrugsproduktion efter retningslinjerne i rådsforordning nr. 834/2007.