Gør noget godt for såvel din gane som de nyttige småkravl i haven ved at dyrke de lækre østershatte.

Sætter du pris på både sjove projekter i haven og lækker mad på tallerkenen, så er her en oplagt idé: Sæt en træstub et skyggefuldt sted i din have og inviter østershatte velkommen. Så får du en spændende havesæson med otte formationer og friske forsyninger til gastronomiske lækkerier.

Træstubben giver også ly og liv til en masse småkravl, der gavner haven. Insekter, der søger ly eller ytter ind, vil spise andre insekter og smådyr, og fuglene får mad fra stubben.

Sæt stubben skyggefuldt når du skal dyrke østershatte

Find en nyligt fældet træstub, eksempelvis avnbøg, birk, ahorn, poppel, pil, røn eller frugttræ – eg og gran er ikke velegnede. Du kan nemt bruge en træstub, som du klunser fra naboen eller har skaffet fra skoven efter aftale. Den skal være over 10 cm i diameter og gerne 40-60 cm lang.

Grav et lille hul og sæt den ned, så den har konstant fugt, helst i et mørkt hjørne i haven.

Du kan være heldig at finde østershatte i supermarkedet eller hos grønthandleren, hvor der stadigvæk sidder noget hvid tråd for enden af stokken. Det er myceliet – svampens celler – og de kan podes direkte på stubben. Men den helt sikre metode er at købe østershatte-mycelium på nettet, det sendes med posten og koster ca. 100 kr. Se bl.a. www.svampefarm.dk.

Læs også: Squashsuppe med kantareller

Lav en stubbesandwich – og vent

Du kan også lave en slags sandwich, hvor du skærer en skive på et par centimeter af stubben, smører myceliet ud over og sætter skiven fast igen med søm. Der skal være mørkt og fugtigt, så myceliet får de bedste vækstbetingelser.

Alternativt borer du en lang række huller, hvor myceliet lægges i, og så propper du hullerne til.

Vent en kende med at løbe ud og købe fløde og vin, for at invitere alle i vennekredsen over til hjemmedyrkede østershatte – for der kan nemlig gå flere måneder, før østershattene dukker frem. Men når først de gør det, kan du til gengæld høste af de lækre svampe to-tre gange i løbet af sommeren – og faktisk nogle gange helt hen mod jul, alt efter vejrforholdene.

Dine hjemmedyrkede østershatte kan måske tilmed inspirere dig til at spotte andre svampe i skoven – og måske får du med tiden interesse for at lære nye spisesvampe at kende

Østershatte minder om østers, deraf navnet. Det er en super spisesvamp,
 helt på niveau med kantareller. Alle svampe skal tilberedes og bør ikke spises rå. Se mere og bliv inspireret fx på www.østershatte.dk – eller søg på nettet. Der er masser af tips og triks.

Læs også: Lækker suppe med kantareller

naturbloggen

Naturbloggen med Thomas Neumann

Jeg har en lang og lys kærlighedshistorie med friluftsliv, miljø og naturen. Med årerne er kulturhistorien i dyr og planter kommet ind som endnu en måde at nyde og udforske naturen på. Små naturæstetiske oaser som spindelvæv i sensommersol og storslåede vidder giver samme glæde. At dele naturoplevelserne med børn er berigende og det bedste, jeg ved. Som naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening kan jeg kombinere min passion med mit job.