Professor dr. Agro. Jørgen Vittrup er én af frugthavernes garvede drenge.

Det er mere end otte årtier siden, han blev født på en planteskole i Hjørring, og hele sit arbejdsliv har han beskæftiget sig med forsøg og forskning inden for frugtdyrkning, mest på forskningscentret ved Odense, dels som professor ved Landbohøjskolen i København.

Han har skrevet adskillige bøger, og man kan finde hans mange gode råd på hjemmesiden dyrkfrugt.dk.

Han har altid været engageret i dyrkning af frugt i Danmarks mere end en million haver, og det er blevet til en række havebøger om frugt, masser af foredrag for havekredse og mange artikler i haveblade.

Og hvilke råd har han så om for eksempel beskæring af æbletræer?

Læs også: Spareribs med brombær- og Hoisinmarinade

Beskæring af unge æbletræer

Beskæring af unge træer i god vækst forhaler bæringen, vent med beskæring til træerne har givet 10-20 kg. Gamle træer, der ikke beskæres, giver små og dårlige æbler, og husk, at kraftig beskæring giver kraftig ny vækst. Træerne skal beskæres mere, jo ældre de er.

Jørgen Vittrup mener, at frugttræer i de fleste haver alt for store, og de behøver i virkeligheden ikke optage meget plads. Således planter frugtavlere træerne med kun en meters afstand og lader dem kun blive to meter høje.

På dyrkfrugt.dk giver Jørgen Vittrup flere gode råd om beskæring og vedligeholdelse af såvel æbletræer som pæretræer, blommetræer, kirsebærtræer og andre frugttræer.

Tips til bærbuske

Og så er der bær som for eksempel solbær og ribs. Også her har Jørgen Vittrup gode tips.

Solbærbuske beskæres bedst samtidig med bærplukning og lige efter. Buskene kan dog beskæres fra april og frem, men ved beskæring i februar og marts bløder buskene kraftigt. Det samme gælder for ribs og stikkelsbær.

Læs også: Efteråret er den bedste plantetid for frugttræer og buske

Og hvad med hindbær?

Her er der to typer: Almindelige hindbær og efterårsbærende, hvor sidstnævnte ikke får ikke orm i bærret.

På almindelige hindbær skal kun skud, der har givet bær, klippes helt væk. Nye skud udtyndes til 10-15 skud pr. meter, og hvis den tynde spids af skuddene klippes væk, giver det stivere planter næste år.

Alle skud på efterårsbærende hindbær klippes ned til 5-15 cm efter høst.

Man kan læse meget mere om dyrkning af bær i den bog, Jørgen Vittrup har skrevet sammen med Ritt Bjerregaard: ”Bær i Haven og Køkkenet”, udgivet på Politikens Forlag.

Se opskriften: Bagt æblekage fra Sydfyn

Har du 10 kilo æbler? Så kan du få fem liter most med hjem

Når man har et arbejdsliv omgivet af frugt i en frugtplantage og et mosteri, synes man naturligvis, det er en god ide med flere frugttræer i de danske haver:

Der er mange muligheder. Æbler smager jo altid godt, men nogle sorter egner sig bedre til at have i haven end andre. For dem, der gerne vil have lækre æbler, de kan gå og spise af, er der for eksempel Rød Aroma og Rød Ingrid Marie. Og så er der Discovery, der smager fantastisk godt, siger Christian Hemming Hansen, der er tredje generation på Østergård Frugtplantage & Mosteri i Dalby ved Jægerspris.

2010-09-21 15-40-23 - _MG_0521

Der er også dem, der har købt et hus, hvor der står et gammelt æbletræ i haven, og som næsten betragter det som irriterende med de mange æbler, de hvert år skal gøres noget ved.

Mange kører masser af æbler genbrugspladsen og smider dem ud som haveaffald. Måske laver de lige lidt æblegrød, fordi det nærmest er en forpligtelse, men ellers skaffer de dem af vejen. Det er flere tusinde tons æbler, der hvert år går til spilde. De ligger og rådner i haverne og det er synd og skam, siger Christian Hemming Hansen.

Læs også: Pizza med bær

I fem sæsoner har Østergaard Frugtplantage & Mosteri tilbudt en anden løsning: Hvis man kommer med 10 kilo æbler, får man til favørpris fem liter æblemost i boks lige til køleskabet.

– Æblerne skal blot være uden råd og fri for jord og græs. Æbler er jo sunde og nærende, og når vi laver æblemost, presser vi dem og pasteuriserer dem nænsomt, så mosten kan holde sig, og så den gode smag bevares siger Christian Hemming Hansen.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Østergård Frugtplantage