Ekstra hygge juleaften med sæsonens fineste planter

Juleaften må vi gerne give den lidt ekstra gas med blomster og fine dekorationer

Juleaften er årets absolutte højdepunkt, når det gælder hyggeligt samvær med familie og venner. Skru op for stemningen med dejlige juleplanter, der bringer friskhed og ny inspiration både ude og inde

.

Læs også: 5 tips til at få succes med julestjerner

 

Grønne gaver i alle farver

Julen er fyldt med traditioner, og julestjernen er en af dem. Selv om planten findes i et væld af nye farver og former, er den røde julestjerne stadig den mest populære. Julestjernen er en tropisk plante og derfor sart over for kulde og træk, men bliver den ”klædt smart på”, kan indpakningen ud over at beskytte planten under transporten fungere som skjuler bagefter.

Julestjernen kan også være en del af indpakningen og bruges som pynt på en gave i stedet for den traditionelle sløjfe. Dyp snitfladen fra den afklippede stængel i varmt vand (ca. 60 grader) i 5 sekunder og derefter i koldt vand, så holder blomsten længere.

Læs også: Lys i haven

Julegaver med pynt af blomster

Stjerneglad med Schlumbergera

En anden af julens klassikere er Schlumbergera, der faktisk fås i butikkerne allerede fra efteråret, deraf også tilnavnet efterårskaktus.

Stjerner en del af julens budskab, og de farveglade Schlumbergera bringer stemningen helt i top, når de plantes sammen i skål og dekoreres med guldstjerner.

 Man kan også anvende planterne enkeltvis i en gruppe som her, hvor tre Schlumbergera pyntet med naturkogler eller julekugler placeres på stribe på bordet eller i vindueskarmen.

Schlumbergera

Bordpynt

Miniplanter er meget velegnede som bordpynt og findes i så mange former og farver, at der altid er en plante som matcher smag og stil.

Placer planterne i fade eller skåle, og brug naturpynt til at understrege det forfriskende indslag på julebordet.

Læs også: Bo Bülls juledekorationer

Miniplanter til bordpynt juleaften

Julehygge ude og inde

Mange af julens traditionelle potteplanter kan faktisk anvendes både ude og inde. Cyklamen eller alpeviolen trives fx fortrinligt i det milde vintervejr og kan pynte ved fordøren lige indtil, frosten sætter ind.

Alpeviol

Helleborus eller julerose er super dekorative planter (stauder), som egner sig perfekt til krukken ved indgangspartiet, hvor de pynter vinteren over. Er pladsen ved indgangsdøren lidt trang, eller trænger du bare til, der sker noget nyt, kan du fyre ekstra op under julestemningen udenfor ved at hænge kurve med juleroser op, som evt. kan pyntes med lavgrene og gran.

Og til foråret kan de plantes ud i havens bede, hvor de vil blomstre i vinterkulden år efter år.

Læs også: Bo Bülls juledekorationer

Helleborus pynter ude i kulden

Tekst  Floradania

Foto  Floradania