En frodig havesæson – hele sæsonen

Claus Dalbys tips til en frodig havesæson

Claus Dalby fortæller, hvordan han igennem mange års havestudier har lært at gøre en have seværdig igennem en hel sæson.

Det er snart femogtyve år siden, vi købte den gamle patriciervilla i Aarhus, beliggende i skovbrynet mod Riis Skov. Dengang bestod den omkring fire tusind kvadratmeter store grund af én stor grøn plæne foran huset og en gårdsplads bagved. Blomster var der stort set ikke nogen af, blot lidt buske ind mod skoven.

Det ændredes nu hurtigt, for snart efter begyndte jeg på at anlægge haven.

Før jeg for alvor gik i gang, tog jeg på studieture til blandt andet England, og her fik jeg en forsmag på den havestil, som jeg i dag er garant for. Det handler om frodighed fra vår til vinter.

Læs også: Smukke tulipaner i krukker

Ingen bar jord

Det, der først og fremmest slog mig, var, at de engelske haver var frodige ud over alle grænser, og at der stort set ikke var bar jord. Det tiltalte mig meget. Jeg var på gentagne ture, også indenfor en enkelt sæson, og når jeg kom tilbage til en have på en anden årstid, fascinerede det mig i den grad, at haven totalt havde skiftet karakter.

Det var før internettets tid, og derfor var det bøgerne, jeg måtte ty til. Kilovis af engelske bøger blev bragt med hjem, og om vinteren læste og læste jeg. Armchair gardeningkalder englænderne det. Snart forstod jeg, at skulle en have være seværdig gennem en hel sæson, krævede det en indsats og planlægning ud over det sædvanlige.

Smuk havesæson

Rettidig omhu

Intet kommer af sig selv – slet ikke en have, og det gælder om at planlægge i god tid. Ønsker man forårsløgvækster i april/maj, er det allerede i sensommeren eller det tidlige efterår, løgene skal købes ind. På samme måde er det med sommerblomsterne; da skal man helst have bestilt først på året for at undgå, at de evt. bliver udsolgt. Dette er noget, man lærer med tiden.

Haveverdenen kan virke kompleks, hvis man starter helt fra bunden, som jeg gjorde. Jeg anede absolut ikke noget om have, da jeg begyndte. Men langsomt tilegnede jeg mig en viden. Ikke blot via bøgerne, men også ved at stikke fingrene i jorden. Bogstavelig talt…

Siden jeg begyndte, har haven fyldt mine tanker næsten alle vågne timer, og gennem årene har jeg opnået en viden, som man kun får, hvis man dykker helt ned i et emne. Hvad trives hvor, hvornår blomstrer hvad, og hvilke vækster kan plantes sammen? Det handler ikke kun om farver og former, men også om jordbundsforhold, sol kontra skygge og rigtig meget andet.

Læs også: Lime i krukker

Claus Dalbys have

Billeddokumentation

Gennem årene har jeg taget tusindvis af billeder, og de har virket som en vigtig dokumentation af mange af de plantekombinationer og -sammensætninger, jeg gennem årene har skabt ved hjælp af løg- og knoldvækster, stauder, sommerblomster buske og små træer. Sidstnævnte ofte med smukke løvfarver gennem sæsonen.

En del af disse billeder har jeg samlet i min seneste bog ’Selskabsplanter’, og ud fra dem står det klart, hvor meget haven ændrer sig måned for måned. I alt tolv haverum portrætteres, og undervejs er det tydeligt, hvorledes noget tager over, når andet takker af.

Jeg ønsker jer alle en god og frodig havesæson!

Læs også: Fysioterapeutens råd til færre rygskader ved havearbejde

Vand i haven

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby