Salvie er en lidt overset krydderurt, da mange ikke ved hvad vi egentlig skal bruge den til. Vi vil gerne slå et slag for denne dejlige plante, da den både er smuk, smager dejligt og er nem at holde.

Salvien har fine sølvgrå/grønne blade med små dun på. Der findes også sorter med rødlige blade. Den er vintergrøn og giver derfor lidt liv i staudebedet i ydersæsonerne. Salvien er også en dejlig bi-plante, når den i juni-juli blomstrer med flotte blå-violette blomster.

Læs også: Kyllingesalat & laksesalat

file000389837424

Mange af os har allerede salvie i vores haver, de trives nemlig fint de fleste steder og behøver ingen pasning. Men efterhånden som salvien vokser sig større, bliver den ranglet og mister både duft og smag, medmindre den skæres ned.

Salvien kan sagtens tåle at skæres ned til 4-5 cm over jorden en gang hvert 3-4 år. Det gøres bedst om foråret, eller efter endt blomstring i juli.

Salvien er kendt i naturmedicinens verden, som en betændelseshæmmende krydderurt og er blevet brugt i behandling for alt fra underlivsbetændelse til bylder og betændt tandkød. Den er sågar blevet brugt som fertilitetsmiddel, da den indeholder stoffer der minder om østrogen.

Den er også dejlig som urte-te mod ondt i halsen.

Læs også: 10 planter der holder myggen væk

IMG_2113

Herhjemme kender vi den bedst som krydderurt til kødretter. Den har nemlig den fine egenskab, at den kan tage den tunge fornemmelse ud af fed mad – den kan f.eks. bruges i pølser og flæskesteg.

Salvien skal bruges med måde. For megen salvie kan helt ødelægge maden, så et godt råd er altid at nøjes med et eller to blade, som til gengæld så virkelig kan løfte smagsoplevelsen.

Læs også: Krydderurter på slotshavemåden

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg