Få blomstring hele foråret ved at lægge de rigtige blomsterløg

Nu er det tid til at få lagt alle de skønne blomsterløg, der skal gøre det kommende forår endnu smukkere

Men før du euforisk flår poser ned fra hylderne, giver vores haveskribent en række af sine egne dyrekøbte råd videre.

Her i efteråret er der poser med fristende blomsterløg i de fleste supermarkeder og byggemarkeder, og går man til planteskolerne eller bestiller via internettet, er udvalget endnu større.

Læs også: Video: Anlæg en flot løgplæne, der kommer igen hvert år

 

Blomsterløg og forårsdrømme

Jeg har det som et barn, der er sluppet løs i en slikbutik fuld af forårsforventninger. For mit indre blik ser jeg forårssolen, der glitrer i de første forfrosne vintergækker, jeg ser de søvndrukne brumbasser, der summer rundt mellem de første krokus, og jeg fornemmer næsten duften fra hyacinterne og pinseliljerne.

Pinselilje

Jeg drømmer om knitrende tulipaner i de skønneste farver, ternede vibeæg, der nejer yndefuldt i de forårsmilde briser, og prydløg, der knejser som svævende kugler over bedene. Selv med et magisk uudtømmeligt dankort kunne jeg hurtigt købe mig fattig.

Vibeæg

Men desværre er der ikke meget magi i mit dankort, løgene skal også lægges, og der skulle gerne være noget at nyde hele foråret – så før euforien helt får overtaget, så forsøger jeg at klemme et par mere fornuftsbaserede overvejelser ind.

Læs også: Strandtur med spøgelsesbonus

Husk de første forårsbebudere

Selvom poserne med vintergækker eller de små botaniske krokus måske ikke umiddelbart ser helt så fristende ud som festfyrværkeriet at kulørte tulipaner, så ved jeg, at det netop er disse små forårsbebudere, der giver mig den allerstørste glæde.
Efter en lang, gold vinter er længslen efter forår og blomster så stor, at selv de mindste små blomster vækker en helt overvældende begejstring, når de stikker hovederne frem allerede i slutningen af februar. I en del gamle haver står de allerede og har med tiden bredt sig til tykke tæpper. Desværre var der ikke mange i min nye have, så en af mine prioriteringer har netop været at få nogle flere af dem.

Krokus

De første små krokus (som fx Crocus tommasinianus) kan man allerede være heldig at se i slutningen af februar.

Vintergæk

Vintergækker sætter sideløg, så med årene vil en enkelt gæk udvikle sig til en hel tue. Deler man tuen, kan man plante alle de små, nye løg andre steder i haven.

Fordel blomstringen over hele foråret

En anden prioritering er at sikre, at der er noget, der blomstrer hele foråret. I februar og marts er det primært vintergækker og forskellige krokus, men som ugerne går, begynder også skilla, påskeliljer, perlehyacinter og vibeæg at folde sig ud.

 

Scilla

Den italienske scilla er ikke så almindelig, men den har den lækreste støvede blå farve.

I slutningen af april er det ved at være tulipanernes tur. Hvis man sørger for at købe både tidlige, mellem og sene sorter, kan man strække blomstringen over mange uger. Får man også nogle af de botaniske tulipaner, kan man tyvstarte tulipansæsonen endnu tidligere. Efter tulipanerne tager prydløgene over.

Snepryd

Snepryden ses ofte i blå, men den findes også i hvid og som her i lyserød.

Læs også: Trofaste tulipaner

Vælg langtidsholdbare sorter

For ikke at skulle ud og investere i alt for mange nye blomsterløg hvert efterår forsøger jeg at gå efter dem, der er flinke til at komme igen – og meget gerne nogle, der bliver til endnu flere med årene.
De fleste af forårsløgene er heldigvis nemme at have med at gøre. Både grupperne af vintergækker, botaniske krokus og perlehyacinter bliver her hos mig tættere og tættere for hvert år. Påske- og pinseliljer plejer nogenlunde at holde skansen. Det samme gælder prydløgene, og det ser endda ud til, at de har kastet frø, der kan være med til at sikre nye generationer (hvis jeg er lidt forsigtig med lugningen).

Perlehyacint
Mange af de tulipaner, man kan købe, er dog forholdsvis korte bekendtskaber. De kommer smukt det første forår, men året efter er der kun få tilbage, eller måske slet ingen. Derfor vælger jeg helst de sorter, der er lidt mere langtidsholdbare. De meget tidlige råhvide ”Purisima” tulipaner har jeg haft gode erfaringer med, og det samme gælder bl.a. den lilla ”Negrita” og også den skønne, mørke ”Queen of Night”, der er en af de seneste.

Læg de rigtige blomsterløg

Undgå våd jord

For de fleste blomsterløg gælder det, at de har det bedst med ikke at stå alt for vådt om vinteren. Derfor er der større chance for at se blomster igen i de kommende år, hvis man lægger dem i de mere tørre eller sandede dele af haven. Selv har jeg også haft god erfaring med at komme lidt grus i bunden af hullet, inden jeg lagde løget i, så det kunne fungere som dræn, hvis der var områder, hvor jorden var meget fugtig.

Læs også: Forår med det samme

Prydløg

Prydløgene kan tage over, når tulipanerne er færdige.

Tænk i rådyrsikring

Da jeg boede i byen, havde jeg masser af tulipaner, men efter jeg er flyttet på landet og må dele haven med rådyrene, har jeg været nødt til at tage det med i mine blomsterløgsovervejelser – ikke mindst fordi rådyr elsker tulipaner.

Rådyr

Rådyr elsker tulipaner

Selvom jeg synes, der er noget næsten magisk ved at stå op en forårsmorgen og se et rådyr trisse rundt i disen lige uden for mine vinduer, så er det knapt så magisk at komme ud til et bed fyldt med hovedløse tulipaner. Derfor har jeg ret få tulipaner nu, og jeg lægger dem kun i bedene allernærmest huset og helst, hvor der er hegn, der holder rådyrene ude.

Men jeg har jo ikke lyst til at undvære løgblomsterne i resten af haven, så her har jeg i stedet valgt nogle af dem, som rådyrene ikke er helt så vilde med. Påskeliljerne, der blomster næsten samtidig med de første af tulipanerne, plejer at få lov til at stå i fred, og heldigvis kan man finde mange andre varianter end lige de skrigende gule, som let bliver meget dominerende. Også vintergækker, prydløg og perlehyacinter klarer sig fint over for rådyrene.

Læs også: Forårsløg i krukker

Påskeliljer

Der findes mange andre påskeliljer end de traditionelle i skrigende gul. En af mine favoritter er den hvide “Narcissus Thalia”, og også de små “Tete a Tete” er ret fine.

Læg blomsterløg i både solen og skyggen

De bede, der ligger i skygge, er længere tid om at varme op og komme i gang om foråret. Derfor er det en god idé også at lægge nogle af blomsterløgene her, så man kan strække blomstringen lidt længere. Jeg kan huske et år, hvor vi fik en masse varme i maj. På få dage sprang alle tulipanerne ud. Det så fuldstændig fantastisk ud, men på ingen tid var hele festfyrværkeriet brændt af, og kun dem i skyggen stod tilbage med blomster.

Så før jeg kaster mig over poserne i butikkerne eller fylder de virtuelle indkøbskurve overvejer jeg altid, om der er nogle blomsterløg, jeg ved, jeg vil blive mere glad for, fordi de fx tyvstarter, forlænger eller udfylder huller i blomstringen, eller fordi de kan skabe glæde i mange år.
Selvom jeg laver små huskelister til mig selv og pligtskyldigt noterer sorts-navne ned, kan jeg dog ikke helt sige mig fri for, at der også ryger impulskøb med, når det går løs – men jeg får i det mindste sikret, at der ikke udelukkende bliver tale om impulskøb.

Læs også: En tulipan-hosta

Blomsterløg

 

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann