Smag spiller en stor rolle, når emnet handler om farver i haven. Måske synes du bedst om et kontrastfyldt udtryk eller også elsker du kombinationer der er tone i tone? Altså farver der er i samme farveskala. Jo mindre haven er, jo vigtigere er det at placere farverne med omhu, for at det ikke kommer til at se kaotisk ud.

Ved at følge nogle få retningslinjer, kan du opnå en harmonisk helhed, selv i en lille have.

Læs også: På søndag er det De Vilde Blomsters Dag

Skab stemning med farver

Farver opdeles i to skalaer. Den kølige skala går fra blå, violet og pink, og den varme skala går fra rød, orange til gul. De kølige farver opfattes afslappende og beroligende. De skaber afstand og vil give opfattelsen af at bedet ligger længere væk. Lyseblå og hvide nuancer skaber et stilrent og nordisk udtryk.

De varme farver signalerer energi og vitalitet. De fanger øjet, og opfattes tættere på. Et bed i varme farver vil også syne bredere. Blomster i gule, røde og violette nuancer vil skabe en eksotisk stemning.

Hvid er også en farve

Selvom hvid ikke er repræsenteret i farvecirklen, skal den ikke overses i havesammenhæng. Hvid signalerer renhed, og lysner farverne og gør dem til pasteller. Hvid er god at bruge som pause mellem farverne, og fremhæver mørke farver. Det kan skabe en fantastisk effekt, hvis du planter hvide blomster i havens skyggefulde områder.

farver i haven_hvid

Begrænsning er en kunst

For at opnå en harmonisk helhed, er det en god idé at vælge farver der ligger inden for samme skala og arbejde ud fra den. Du kan dele haven op i forskellige farvetemaer, eller du kan inddele dine bede i farvesektioner.  Så bliver det lettere at bevare overblikket. Vælg f.eks. lilla og lav en plantesammensætning, hvor du vælger blomster fra mørk lilla til helt lys violet og hvid.

For at skabe spænding i haverummet er det en god idé at arbejde med kontrastfarver enkelte steder. De er placeret overfor hinanden i farvecirklen, det er f.eks. lilla og gul. Brug kontrastfarver til at fange øjet og til at lede din havegæst rundt i haven.

Læs også: Prins Henrik æres med ny rose – se rosen her

Haven er husets grønne rum. Et oplagt sted til afslapning, oplevelser i det fri og masser af god motion. I Grønne Rum arbejder jeg med indretning og beplantning af private haver. Mit fokus er at haven kommer til at opfylde ønsker og behov for de mennesker der skal bruge den. Derved vil haven bringe størst mulig glæde.

Birgit Aarsleff Sommer, Havedesigner, Grønne rum – se mere på Grønnerum.dk

Tekst  Birgit Aarsleff Sommer, Grønne Rum

Foto  Birgit Aarsleff Sommer