Når det handler om forårsløg, er tulipanen blomst nummer ét her i haven. Og det er nu i efteråret, løgene skal i jorden! Hvert efterår lægger vi tulipanløg i tusindvis. Ikke blot i havens bede, men også i krukker.

Det sker ikke sjældent, at folk spørger mig, hvad de skal gøre for at få tulipaner til at komme igen år efter år. Her bliver jeg desværre nødt til at sige, at der ikke er så meget at gøre. Nogle sorter ser man kun et enkelt år, mens enkelte andre dukker op år efter år.

Dette gælder de røde og gule apeldoorn-tulipaner, og det er derfor, man ser rigtig mange af dem rundt omkring i haverne. Dem har jeg dog ikke i haven – ikke på grund af farverne, men fordi appeldoorn-tulipanerne bliver så store og høje, at de virker uharmoniske sammen med mange af de tulipaner, jeg især holder af.

Jeg har valgt at opfatte tulipaner som enårige forårsvækster i stil med stedmoder, bellis og forglemmigej. At nogle så kommer igen flere sæsoner er en ekstra gevinst.

’Princess Irene’ er en gammelkendt tulipan, der er flink til at komme igen her i haven.

’Princess Irene’ er en gammelkendt tulipan, der er flink til at komme igen her i haven.

Læs også: Old English vaserne blev lanceret i fin stil

Et farvebombardement

Det er en ret kendt sag, at man ikke kan dyrke tulipaner i den samme jord år efter år. Så risikerer man nemlig, at de bliver smittet med svampesygdomme med det resultat, at blomstringen udebliver.

Her i haven er det efterhånden svært at finde ’tulipanfri’ jord. Derfor lægger vi hvert år en mængde tulipanløg i krukker. Det betyder, at jeg kan flytte rundt med dem og lave forskellige plantekombinationer.

I dette forår var der tryk på kedlerne rent farvemæssigt. Foran drivhuset havde jeg nemlig tulipaner i orange, purpur, lavendel og pink toner. Disse farver går ofte under betegnelsen Kenzo colours efter den japanske modeskaber Kenzo Takada, der har gjort det til sit særkende at arbejde med farvekonstellationer i denne stil.

’Barcelona’ er nok den mest pink tulipan, jeg kender. Den passer perfekt ind i sammenhængen.

’Barcelona’ er nok den mest pink tulipan, jeg kender. Den passer perfekt ind i sammenhængen.

Læs også: Claus Dalbys guide til julekrans med røde bær

Løg i krukker

Det er ikke svært at dyrke løg i krukker, hvis nogle enkle forholdsregler følges: I bunden af krukken lægges et dræn af 5-10 småsten, potteskår eller lignende. Løgene lægges i en dybde, der svarer til tre gange deres højde. Kom muld i krukken, placer løgene og fyld op med muld – der skal være ca. 5 cm fri op til kanten. Vand mulden godt igennem og stil krukken under et dække, f.eks. i et drivhus under en carport eller lignende. Det er meget vigtigt, at krukkerne ikke udsættes for regn og sne vinteren igennem. Kuldegrader er ikke noget problem, men det er vandet derimod. For meget væde resulterer nemlig nemt i, at løgene rådner.

Sæt krukkerne i det fri, når de første grønne viser sig over jorden og begynd da først at vande.

Læs også: En tulipan-hosta

claus20150523_171859

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby