Giv buketterne liv med forårets grene

Det er både nemt og hurtigt at bringe foråret inden døre med grene fra haven eller grøftekanten

For mig er et af forårets traditioner at klippe grene ind til drivning. På den måde er det både nemt og billigt at skabe vårstemning inden døre.

Det kan være svært at styre tålmodigheden, men man skal alligevel passe på ikke at være for tidligt ude. Marts er et rigtigt godt tidspunkt, fordi det der er begyndt at blive lidt lunere. Derved undgås, at grenene får det helt store chok, når de kommer inden døre. De skal langsomt vænnes til de lunere forhold.

Læs også: Claus Dalbys jul

 

Når grenene er klippet, stilles de i en spand eller lignende med vand og placeres inde, et ikke for varmt sted. Efter tre-fire dage er det tid at flytte grenene til blivende sted

En god støtte

Det gode ved grene er, at de ikke alene er smukke og varsler vår; de kan også bruges som støtte for for eksempel tulipaner. På det store foto er det troldpilgrene, jeg har anvendt. De er arrangeret i en klar grøn Aalto-vase. Som mange vil vide, kan denne vase være lidt svær at pynte harmonisk, fordi den har en forholdsvis stor munding.

Tulipaner fra blomsterhandleren er arrangeret mellem troldpilgrenene, der holder tulipanstænglerne på plads.

Blixen viste vejen

Som mange vil vide, var Karen Blixen ikke alene forfatter, men også meget dygtig maler og en uforlignelig blomsterkunstner. Når man betragter fotos af Blixens buketter, er det åbenlyst, at den stil den kendte forfatter stod for, var forud for sin tid. Her var det naturlige og lidt viltre i højsædet – en stil, der virkelig taler til os i dag.

Blixen brugte en del grene fra haven i sine buketter, men et af hendes særkender var også at behandle tulipaner på en ganske særlig måde. Her pillede Karen Blixen nemlig de grønne blade af stænglerne, så de blev helt nøgne. Således har jeg også behandlet tulipanerne på det store billede.

Læs også: Skønne sarte narcisser

Den nemmeste

Hvis man vil drive grene i blomst, er der én oplagt busk at høste fra. Det er forsytia. Ingen anden vækst er så nem at drive frem inden døre.

Jeg ved, at nogle har det lidt svært med gult, men for mig signalerer denne farve forårets komme. I buketten til højre har jeg arrangeret forsythiagrene sammen med narcisser; et fint og forårsfriskt match, tænker jeg.

Fra grøftekanten

Til den hvidgrønne buket har jeg anvendt påskeklokker fra haven, tulipaner fra blomsterhandleren og mirabellegrene fra grøftekanten. Der er altså tale om en rigtig fusionsbuket.

Først er grenene arrangeret i en urtepotteskjuler, lavet af keramiker Hanne Bertelsen. Mellem grene er påskeklokkerne og tulipanerne arrangeret.

Buket med påskeklokker

Behandling af påskeklokker

Mange vil have oplevet, at påskeklokker – når de kommer ind – hurtigt begynder at hænge med hovederne. Det skyldes, at de har svært ved at trække vand. Dette klares nemt ved at ridse det nederste af stænglen helt igennem med en nål.

Læs også: Claus Dalbys jul

Buket med påskeliljer

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby