Dette er en sponsoreret artikel fra Aars Anlæg

Guide til den perfekte have

Som husejer ønsker man ofte at havens udseende og fremtoning er ligeså præsentabel som selve ejendommens. De udendørs arealer skal matche hjemmets indre, og det er derfor ikke uden betydning hvordan haven anlægges og holdes. Men det er altid at man har hverken færdigheder eller tid til at give haven den bedst mulige behandling.

Her får du en guide til hvordan du får en præsentabel have uden at skulle bruge al din fritid på vedligehold.

Hvordan skal din have bruges?

Inden du kaster dig ud i det helt store haveprojekt, så er det vigtigt at du stiller dig selv nogle generelle spørgsmål vedrørende havens funktion.

Skal haven bruges til boldspil og leg? Er der snarere tale om en have som skal bruges til at dyrke afgrøder? Eller drømmer du om et romantisk udeareal fyldt med farvestrålende blomster? Disse spørgsmål kan være vigtige at besvare inden anlægningsarbejdet og hele planteprocessen skydes i gang.

Her kan en professionel anlægsgartner være behjælpelig, og give dig den kompetente rådgivning du har brug for. En anlægsgartner kan også hjælpe dig med at sammensætte en plan for haven som matcher dine personlige ønsker men også dine egenskaber indenfor vedligehold. Har du hverken tid eller lyst til at fordybe dig i havearbejde hver eneste dag, så skal du måske vælge en have der ikke kræver meget vedligehold og som næsten kan passe sig selv.

En have kan også have flere forskellige funktioner, og her er det bl.a. havens størrelse der har en afgørende betydning. Har man for eksempel en lille have, så vil det give et rodet udtryk hvis man både skal have en fodboldbane, en nyttehave og en frugtplantage. Her er det vigtige at man får styr på sine prioriteter, så man kan vælge en løsning som man på sigt bliver mest glad for.

Praktisk behøver ikke at være mindre pænt

Dine drømme omkring din have skal selvfølgeligt være forenelige med hvad der i realiteten, kan lade sig gøre. Drømmer du om en have fyldt med massive træer i alle størrelser, så skal der også tænkes på træfældning og opsamling af blade til efteråret.

Har man ikke meget erfaring med haver og havearbejde, så vil man ofte have tendens til blot at tænke på udseendet og derfor glemme opgaverne der hører med. Dette kan have en negativ effekt på både havens fremtidige tilstand samt dine personlige forestillinger om hvor meget tid du skal lægge i havearbejdet.

At skulle tænke på det praktiske omkring haven betyder dog ikke at man skal gå på kompromis med udseendet på udearealerne. Drømmer man om store blomsterbede og mange farver, så kan man med fordel vælge blomster, der ikke kræver daglig pleje. Her er det også en fordel af kigge efter planter som kan blomstre i flere sæsoner og som ikke kræver en årlig udskiftning.

At anlægge en smuk have betyder ikke nødvendigvis at det kræver meget arbejde, man kan nemlig ofte finde en gylden mellemvej, hvor der tages højde for både ønsker og realitet. Det vigtigste er at man forventningsafstemmer, og at man ikke påtager sig flere opgaver og gøremål end man egentlig kan rumme.

Skab hjerterum udenfor

En have er ikke blot græs, frugttræer og tulipaner. En have indeholder nemlig også uderum i form af terrasse, hyggekroge, drivhuse eller annekser.

Når vejret bliver lunere og temperaturen tillader os at opholde os udenfor, så vil vi gerne have mest muligt ud af haven, så vi udfører mange af dagens gøremål udenfor hjemmets vægge. Som havejer ynder man at spise sine måltider ude, at læse en bog i aftensolen eller at tilbringe dyrebar tid med familie og venner under en middag ved grillen.

Det er netop derfor at uderummene også skal tænkes ind i indretningen af haven. Selvom at naturelementerne i haven har en essentiel betydning, så har ting som fliser på terrassen, havemøbler og potteplanter og en vigtig funktion.

Terrassen vil ofte være et sted, hvor vi opholder os meget, og al den tid man tilbringer på terrassen kan med fordel forbedres, hvis arealet er rart at opholde sig i. Har man en terrasse med ødelagte fliser, et råddent træværk og porøse møbler, så vil tiden man tilbringer der blive mindre attraktiv. I den forbindelse handler det om at skabe et rum som matcher resten af haven, og hvor man får anerkendende blikke fra gæster og naboer.

En god terrasse kan både virke meditativ og afstressende, så det handler om at udstyre den med ting og planter som giver ro og velvære. En smuk potteplante, behagelige liggestole og en funktionel grill kan være med til at give terrassen det løft, som du lige går og leder efter.

Men hvad den perfekte have eller terrasse er et særdeles subjektivt valg. En romantisk mormor have kan være det ultimative valg for én haveejer, mens en planteløs og modernistisk flisehave kan være drømmehaven for en anden havejer.