Haveekspert: Æbler og pærer smager bedre end nogensinde

Vejret har været perfekt for æbletræer og pæretræer i år, og det betyder, at æblerne og pærerne smager ekstra godt og er tidligere modne. Læs, hvordan du tjekker, om de er modne, og hvad du skal gøre med dem.

Hvis du har æble- eller pæretræer i haven, kan du godt begynde at glæde dig. Ifølge Bolius’ haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, smager æblerne og pærerne bedre end i mange år.

– Det er rekordår for sødme og saftighed. Vi ender med at få en kæmpe smagsoplevelse, så det skal man gå ud at nyde, råder Jesper Carl Corfitzen.

Selve antallet af æbler er ikke rekordstort, men der er en pæn høst fra æbletræerne.

LÆS OGSÅ: Nedfaldsæbler: Hvad gør du med dem?

Godt vejr giver gode æbler

Det er gunstige vejrforhold, der gør smagsoplevelsen unik.

– Det var godt vejr, da bierne skulle bestøve blomsterne, og rigtig godt vejr i forsommeren, hvor æblerne var små, og den første sødme og modenhed blev dannet. Så kom der regn, og det gjorde, at frugterne bare kunne vokse sig større. Og nu er der solskin igen, så æblerne kan modnes færdig, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Læs også: Æblebraiseret kalvespidsbryst med grønkål og svampe

Pærer får færre sygdomme

Vejret har også betydet, at flere kan høste pærer fra deres træer for første gang. Nogle haveejere har haft pæretræer i årevis, der stort set aldrig har givet nogen pærer, fordi de har fået sygdomme som pæregitterrust, pæreskurv eller pærebladgalmide.

– Pærer kan slæbe alle mulige sygdomme til sig, men det gode vejr betyder, at de ikke får dem så nemt.

Det er de små marginaler, der gør, at frugthøsten bliver god, siger Jesper Carl Corfitzen.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du sygdomme på æbler

Sådan tjekker du, om æblerne er modne

Det gode frugt-vejr er også skyld i, at æbler, pærer og vindruer er modne 14 dage tidligere, end de plejer. Derfor skal du være opmærksom på, at du skal plukke dem tidligere end vanligt.

Hvis et æble eller en pære ’slipper’ nemt, når du plukker det, er det tegn på, at det er modent. Du kan også plukke en frugt, der har fået delvist meget sol.

LÆS OGSÅ: Hvornår er æbler modne?

– Smag derefter, om det har den sødme, du gerne vil have, og pluk æblerne, hvis det har. Spis de bedste æbler og lav æblemos eller æblesaft af de andre og lad være med gemme for mange. De smager bedst, når de er friske, så det er nu, du skal nyde dem, råder Bolius’ haveekspert.

LÆS OGSÅ: Pres din egen æblemost – sådan gør du

Tekst  Journalist Kim Gregersen, Bolius