Haven i Hune startede Claus Dalbys interesse i haver

En sommerdag for godt og vel tyve år siden blev Claus Dalby inviteret til at besøge blomstermaleren Anne Just´s “Haven i Hune”. Besøget blev starten på hans interesse for haven

Så tæt på Vesterhavet, at det med den sandede jord kunne synes som en utopi at skabe en have her. Men det var, hvad Anne Just havde gjort, blot et par kilometer øst for Blokhus.

Det hele begyndte i 1991, da Anne købte et gammelt træsommerhus beliggende i en lille klitplantage på et par tusind kvadratmeter. Huset skulle hun bruge som atelier. Sammen med sin mand, arkitekt Claus Bonderup, boede hun helt ude i klitterne i Blokhus. Der omgav hun sig med en masse grønne planter, dels inde og dels ude i en lille gårdhave.

Læs også: Felix Smith regerer i haven derhjemme

 

Planterne var en del af Annes motivverden, og snart modnedes ideen om at skabe en have omkring atelieret, fordi hun også gerne ville male blomster. Og så var det jo praktisk at have dem omkring sig.

I gårdhaven i Blokhus stod nogle nødlidende frugttræer, og det var de første egentlige planter, som Anne plantede ved sommerhuset. Gradvist veg en del af fyrretræerne pladsen for den have, der langsomt begyndte at vokse frem.

Et lille udsnit af et havens mange bede. Her ses blandt andet tidselkugle og gule lupiner

Den første bog

I sin første bog, Et år i min have, som jeg opfordrede Anne til at skrive, kan man læse: ’I sommeren 1993 kunne man så småt tale om, at der var noget, der begyndte at ligne en have. Jeg malede i hvert fald mine billeder i den hele sommeren, selv om frodigheden var noget pletvis.’

Anne kløede på med krum hals, og et par år efter kom tanken om at holde haven åben for publikum. Selv om det i starten var ret sparsomt med mennesker, begyndte rygtet om Anne Justs have at spredes. I forvejen var Anne et ret kendt navn i Nordjylland, blandt andet fordi hun i en årrække før, hun flyttede til Blokhus, havde skabt og drevet den kendte restaurant Brix Gaard i Aalborg.

Læs også: Trofaste tulipaner

Haven i Hune

I haven er der vand mange steder til glæde for havens gæster – både fugle og mennesker

Den dag i 1995

Pressen begyndte også at skrive om Anne Justs have, der snart blev et yndet udflugtsmål. En fælles bekendt førte os sammen, og jeg ved slet ikke, hvordan mit liv ville have formet sig, hvis jeg ikke den dag i 1995 var kommet på besøg i Annes have.

Resten af historien er kendt af mange. Anne og jeg blev hinandens bedste venner, og det lille frø, der blev sået i mig, da jeg første gang besøgte hende, voksede og blev til en altoverskyggende haveinteresse.

Jeg gik i gang med min have, og Anne tilkøbte mere jord. Snart var jeg ligeså passioneret som Anne, og sammen kom vi til at medvirke i i alt tredive tv-udsendelser, produceret af DR. Anne var stjernen og jeg statisten. Udsendelserne, der kom til at hedde Haven i Hune, bliver stadig genudsendt. Folk valfartede til Hune, der snart blev den kendteste have i landet.

Den 10. marts 2010 forlod Anne denne verden i en alder af blot 60 år. Et meget stort savn, ikke blot for mig, men for hele den danske haveverden.

Læs også: Trofaste tulipaner

Smukke engblommer i den gule have

The garden is the gardener

Man siger, at ’the garden is the gardener’, og mange var da også spændt på, hvad der ville ske med haven. Efter et antal skiftende gartnere kom Jeppe Urban til i 2013. Som uddannet blomsterdekoratør og landskabsarkitekt har Jeppe sammen med et engageret team videreudviklet haven, så den i dag er gået ind i en ny æra.

I haven er der mange blomstrende træer og buske, blandt andet magnoliaer

Jeppe og Anne har aldrig mødt hinanden, men jeg er helt sikker på, at også de ville have opbygget stærke bånd på samme måde, som Anne og jeg gjorde. Ingen tvivl om, at Anne i sin himmel glæder sig over, at det går hendes have så godt. Gæster i tusindvis besøger hvert år stedet, og mange har fulgt haven, siden Anne slog porten op for gæster for omkring femogtyve år siden.

Der er al mulig grund til at lægge vejen forbi …

Læs mere om haven og åbningstider på www.annejust.dk

Læs også: På søndag er det De Vilde Blomsters Dag

Anne elskede akelejer, og de dukker op alle steder i haven

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby