Haveselskabet holder plantemarkeder over hele landet

Læg vejen omkring Haveselskabets plantemarkeder, hvis du er på jagt efter spændende og billige planter til din have eller din altan

I løbet af sommeren holder Haveselskabet over 135 plantemarkeder og plantebyttedage over hele landet.

Ideen med Haveselskabets plantemarkeder er, at haveejere her kan sælge ud af deres overskud af planter eller bytte med hinanden. Det er genbrug og deleøkonomi, når det er allerbedst.

Læs også: Lav dit eget havebassin

 

Stort og anderledes udvalg af planter

På plantemarkederne kan du finde masser af helt almindelige haveplanter fx stauder, sommerblomster, roser, rododendron, krydderurter og tomater, men du kan også være heldig at finde mere sjældne planter.

– Det sjoveste ved at gå på plantemarked er netop, at du her finder et anderledes udvalg af planter end det, du ellers finder. Haveselskabets medlemmer kan nemlig godt lide at dyrke lidt anderledes planter end dem, man kan få de fleste steder, siger Louise Møller fra Haveselskabets Rådgivning.

Læs også: Lav dit eget havebassin

Gør et plantekup

Ved plantemarkederne kan du møde passionerede havenørder, der brænder for de planter, de har specialiseret sig i at dyrke.

– Selv på de små markeder kan du være heldig at falde over planter, som du ellers kun kan fremskaffe som frø gennem små specialplanteskoler i udlandet, hvis du altså i det hele taget kan finde dem.

Hvad enten du køber en krævende specialitet eller en mere almindelig plante, kan du få et godt råd med om, hvordan du skal passe planten.

– Hyggelig havesnak og udveksling af nyttige råd fra haveejer til haveejer er en vigtig ingrediens i Haveselskabets plantemarkeder, fortæller Louise Møller.

Der er også en hel del penge at spare ved at købe planter på Haveselskabets plantemarkeder. Du kan finde mange almindelige haveplanter til 10-20 kroner. Og selv om specialiteterne koster mere, ligger priserne typisk en del under den, du normalt skal give for planter.

Læs også: Årets havetendens 2016: Din have skal være sund og bæredygtig

Tid og sted

I år arrangerer Haveselskabet 135 plantemarkeder og plantebyttedag over hele landet. Du kan finde dem alle her: Haveselskabet.dk/arrangementer. Ved at vælge en afdeling kan du få vist plantemarkederne i netop det område, du er særligt interesseret i.

Tjekliste: Sådan ser du om planten er sund, før du køber

  1. Ser planten frisk og frodig ud? Der skal være nye skud på vej og de skal se sunde og kraftige ud. Lirk evt. forsigtigt planten ud af potten, og tjek, om der er veludviklede, friske rødder.
  2. Er der tegn på skadedyr og sygdomme? Tjek, om bladene er friske, spændstige og sprøde. Gå udenom planter med slatne, gule eller misfarvede blade. Samt planter med spind. Kig også efter snegleæg i jorden. De er hvide, halvgennemsigtige og ca. 2 mm i diameter. Vær opmærksom på, at visse typer af gødning kan ligne snegleæg lidt.
  3. Er plantens jord tør? Køb ikke planter med meget tør jord. Du ved jo ikke, hvor længe planten har været tør, og den kan have fået tørkeskader på rødderne.
  4. Kender du plantens krav til voksestedet? Fx om den skal vokse i sol eller skygge, eller om den stiller særlige krav om en bestemt type jord? Spørg sælgeren til råds og tag evt. en plantebog med fx Jane Schuls bog ”Hvilken plante hvor?”

Fakta om Haveselskabet

Haveselskabet er en non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.

Haveselskabet udgiver medlemsmagasinet “Haven”, som vores medlemmer modtager 10 gange om året. “Haven” kan ikke købes i løssalg i butikkerne.

Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, driver haveselskabet.dk og Haveselskabets rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspertrådgivning.