Hjemmedyrkede chili kan startes i vindueskarmen

Start dine hjemmedyrkede chili i marts måned

Foråret kan være længe om rigtigt at få fat og derfor må vi haveejere væbne sig os med tålmodighed, inden vi kunne gå i gang med urtehaven og drivhuset. Men heldigvis kan vi starte med at så drivhusplanter i små potter. De kan også nemt anbringes i havestuen eller i vindueskarmen. Når temperaturen så er tilpas, det vil sige minimum 15 grader kan de små potter sættes ud i drivhuset.

Læs også: 5 tips til flot basilikum i vindueskarmen

Så chili tidligt i foråret

Jeg har i flere år eksperimenteret med at så chili allerede i februar/marts måned. Som regel er det ret køligt om natten i det meste af februar og marts og derfor har jeg, først for cirka 14 dage siden sået chilli, peber, tomat og drivagurk i små potter og anbragt disse i havestuen. Det er sjovt at prøve at få de mange chilier til at gro og få glæde af dem senere på året. De farverige frugter fås i mange varianter, farver og stærkhedsgrader.

Blandede chili

Så i vindueskarmen

Hvis du har frø fra sidste år, kan disse frø med fordel sås i små potter. På planteskolerne kan man købe plantemuld, lægge frøene i potterne og dække dem med ½ til 1 cm jord.

Frøene spirer ved almindelig stuetemperatur, og når planten er kommet op, skal potterne stå lyst og ved en temperatur på omkring 20 grader. Det er min erfaring gennem mange års dyrkning af drivhusplanter, ikke mindst chili, at starter man spiringen i begyndelsen af februar, giver de fleste arter et godt udbytte sommeren igennem, hvis man kan holde dem fri for sygdomme.

Jeg har sået både chili, peber, tomater og drivagurker. De har stået og fået lys og varme nu i et par uger og de små planter, er allerede begyndt at titte frem i de små potter. Så snart de bliver lidt større, planter jeg dem om i lidt større potter, inden de endelig sættes ud i drivhuset i plantesækkene.

Plantesække med tomater

Læs også: En selvvander til blomster og Chili

En hel videnskab

At studere chili er en hel videnskab, men det er en fornøjelse, at benytte chili i mange forskellige farver til adskillige retter mad. Hvor stærk retten skal være afhænger af chilifrugten, og der er mange stærkhedsgrader, samt mængden.

Foruden at være en dejlig krydderplante, er chilien også meget dekorativ. Når den blomstrer og sætter frugter, hvor du end har den stående, enten i stuen, køkkenet, drivhuset eller hvis du dyrker den på friland, så lyser den op. Dog skal den på friland, stå et lunt og solrigt sted med læ.

Du skal passe og pleje planterne godt ved brug af gødning og vand, således at chilierne er store og modstandsdygtige, når frosten slipper. Så kan du sætte potterne ud i drivhuset allerede i midten eller slutningen af april. Bliver foråret lunt, kan du have de første frugter allerede i slutningen af maj.

Chili i mange farver

Der findes et hav af sorter med forskellig stærkheds-grad. Fælles for de mange chilityper er, at de først bliver grønne, derefter gule inden frugten går over i de røde farver, men man kan sagtens høste dem allerede, mens de er grønne.

Chiliplanten kommer fra planteslægten med navnet Capsicum, som hører til natskyggefamilien. Altså er de i familie med blandt andet tomater og kartofler. Chilifrugten indeholder et stof ved navn capsaicin, som gør, at frugten bliver meget stærk i smagen. Stoffet er med til at stimulere nerver i huden og tunge, som normalt reagerer på varme og smerte. Derved narres hjernen til at tro at man brænder. Den kan være så stærk, at du føler det brænde i hele mundhulen, og det er frøene, der er stærkest. Derfor pas endelig på, ikke at berøre øjnene med fingrene, hvis du har rørt de små hvide frø med fingrene. Det gør modbydeligt ondt.

Capsicum

Chili brænder

Chili-planten kommer sandsynligvis fra Bolivia, og det er herfra at den har bredt sig ud over hele Mellem- og Sydamerika. Fund blandt andet i Peru tyder på, at befolkningerne i Peru har kendt til den stærke plante for mere end 10.000 år siden. Det var formentlig Christopher Columbus, som bragte planten til Europa i slutningen af 1500 tallet. Chiliens stærke smag har betydet, at den benyttes i smerteforskningen, idet frugtens frø er bakteriedræbende.

Der findes over 25 forskellige overordnede arter af chili og mange hundrede sorter herunder. Langt de fleste arter er vilde chilier. Sorterne varierer i styrke, form og farve, fra mild til stærk, fra små til store og fra grønne, sorte, orange, røde og lilla farver.

Læs også: Flotte krydderurtekasser på hjul

Tørrede chili

Tekst  Aage Krogsdam

Foto  Aage Krogsdam, Jacqueline