Dette er en sponsoreret artikel fra Champost

Hvorfor krukkejord uden sphagnum?

Du kender det sikkert. Der skal blomster i krukkerne og du smutter lige en tur i havecentret eller dit byggemarked for at hente krukkejord til formålet. Igen står du med valget mellem den helt billige pose til 15 kr. eller den der koster både 4 og 5 gange mere.

Vi ved af erfaring, at vi får hvad vi betaler for. Men kan det ikke være ligegyldigt, når jorden nu bare skal ”opbevare” blomsterne hen over sommeren? Mangler der noget i jorden, kan du jo altid gøde dig ud af problemet.

Læs også: Den stolte afrikanske skærmlilje

Svaret på spørgsmålet kommer an på, hvordan du ser på tingene. Hvis det udelukkende handler om pengepungen, så er posen med jord til 15 kr det ”rigtige” valg. Har du derimod gjort dig nogle tanker om, hvad de forskellige poser med jord indeholder, er svaret noget andet. Pris og kvalitet hænger ofte sammen.

Uden sphagnum, hvorfor?

Sphagnum er ikke en særlig bæredygtig løsning, og der er brug for alternativer. Mange af de billige sække med krukkejord består af en stor andel sphagnum, som er et dødt og næringsfattig tørv-materiale der udvindes fra moser i enorme mængder. Der er flere grunde til, hvorfor brugen af sphagnum skal reduceres. Pia Luxhøj skitserer meget godt pointerne her. Selvom artiklen er godt 2,5 år gammel, er den stadig meget aktuel.

Når du planter i sphagnum skal du gøde krukkerne hen over sommeren, så husk at lægge omkostningen for gødning oveni din beregning.

Alternativet er at købe en krukkejord, som er lidt dyrere, men som allerede indeholder den gødning som blomsterne har brug for hen over sæsonen.

Krydderurter

Ét produkt flere fordele

Et helt nyt produkt på markedet er en sphagnumfri krukkejord egnet til krukker, altankasser og kummer, hvor du bl.a. planter dine grøntsager, krydderurter og sommerblomster.

Du kan plante direkte i den fine og porøse muld. Når krukkejorden er fri for sphagnum bevarer den sin struktur og falder ikke sammen som andre typer af krukkejord.

Jorden indeholder en langtidsholdbar gødning i form af Champost Jordforbedring, som består af komposteret hestemøg. Denne gødningen frigives langsomt hen over sæsonen, og du undgår at gøde dine sommerblomster og planter til gavn for miljøet og din pengepung.

Sommerhus familie

Ta’ på sommerferie uden naboen bør vande dine krukker

Du glæder dig sikkert til en dejlig varm sommer og det gør planterne også. Men det kræver væske. Ofte har du naboen til at passe dine blomster og du undgår at planterne visner eller dør, når du nyder solen i sommerhuset.

Men den nye krukkemuld er super nem at vande op. Mulden indeholder Vækst-ler, som har mange fordele. Leret kan suge en enorm mængde vand, opbevare og igen afgive det efter plantens behov. Opskriften er, at du lægger 5 cm Champost Vækst-ler i bunden af dine krukker samtidig med at du planter dine krydderurter eller sommerblomster i krukkemulden. Her får du den mest optimale effekt. Planten kræver over tid den samme mængde vand, men vandingens hyppighed kan du reducere.

 

Du kan læse mere om den nye krukkejord her.
Det gode råd er at bruge sphagnum-produkter til dine surbundsplanter (rhododendron, hortensia, blåbær osv) og så reducere brugen af sphagnum til alle andre typer planter i haven og i krukkerne.