Hjemmedyrkede jordbær kan nærmest ikke matches. Du bestemmer helt og aldeles, hvornår jordbærret er spiseklart. Du undgår bakkerne med rådne jordbær i bunden fra supermarkedet og du ved præcist, hvad bærrene har fået at spise og drikke, mens det vokser.

Men mange i haven er interesserede i de fristende røde bær og hvis man, som jeg, er velsignet med en hund, der også elsker jordbær, kan det være lidt af en udfordring, at beholde bærrene for sig selv.

Læs også: 10 hurtige snacks med overmodne bananer

IMG_1987

Vi har løst problemet ved altid, at have et par kurve med jordbær hængende på terrassen. Planterne er rigtig fine både med grønne blade i starten, siden med et hav af fine hvide blomster og til sidst med de flotte røde bær, der hverken bliver stødt eller spist af ubudne gæster.

Fugle, der også elsker jordbær, holder sig gerne væk fra terrassen, hvor der altid er megen trafik.

Vi har forsøgt os med forskellige sorter og på de gode planteskoler, får vi god hjælp til at finde de sorter, der bliver flotte og lange i stilkene.. Favoritten er en sort der hedder Toscana.

Mine hængejordbær opbevares i drivhuset over vinteren. En plante kan godt give bær i 2 år fra samme kurv, men derefter tager jeg stiklinger fra dem, skifter jorden ud og starter nye planter i efteråret.

Jordbær skal først gødes, når de er færdige med at producere bær, ellers koncentrerer de sig om at danne flere blade i stedet for bær.

Læs også: Jordbærsnaps

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg