Kan du bruge kompost fra genbrugspladsen i køkkenhaven?

Mange genbrugspladser tilbyder gratis kompost. Men kan du bruge jorden i bede, hvor du skal spise afgrøderne, og hvad kan du ellers bruge den til?

I nogle tilfælde kan du godt bruge kompost fra genbrugsstationen i din køkkenhave, i andre tilfælde er det bedst at lade være. Det afhænger af, hvordan genbrugspladserne har behandlet jorden.

Det er vigtigt for brugbarheden, at komposten er fremstillet af have- og parkaffald. Når haveaffald omdannes til kompost, bliver næringsstofferne recirkuleret i naturen.

Læs også: Nye træer skal komme af sig selv

 

Brug kun sorteret kompost fra genbrugspladsen i køkkenhaven

Mange genbrugspladser sorterer ikke haveaffaldet inden kompostering. Derfor kan komposten indeholde både plastik og planterester, som er blevet sprøjtet med diverse kemiske bekæmpelsesmidler.

Er det tilfældet, eller er du i tvivl, skal du ikke bruge komposten i forbindelse med afgrøder, du skal spise. Men du kan godt bruge den andre steder i haven.

Spørg de ansvarlige på genbrugspladsen, hvordan de sorterer haveaffaldet, og om kompostjorden overholder alle lovpligtige grænseværdier og er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.

SE OGSÅ: TEMA OM KØKKENHAVE

Kan jeg bruge kompost fra genbrugspladsen andre steder i haven?

Ja, du kan godt bruge kompost fra genbrugsstationen i fx blomsterbed, på græsplænen eller som fyldjord i bunden af større huller eller højbede.

Men pas på med at bruge det i forbindelse med nye frø, du har sået – både i køkkenhaven, på græsplænen eller i blomsterbedet – da næringsstofferne i komposten er så kraftige, at de kan ‘brænde’ frøene af. Strø kun et meget tyndt lag af komposten fra genbrugsstationen ud og riv det godt sammen med den eksisterende jord, så blandingen ikke bliver for stærk.

LÆS OGSÅ: Kompost

Hvordan bruger jeg kompost fra genbrugsstationen?

Læg et par centimeter kompost ud over jorden i køkkenhaven, på græsplænen og i staudebede, og lad den ligge og gøde jorden.

Du kan også sprede et lag på 5-10 cm ud på bedet eller køkkenhave og fræse/kultivere det ned i jordens øverste lag.

Eller bland komposten med grus eller almindelig jord i forholdet 1:4, inden du fordeler blandingen.

SE FILMEN: Sådan laver du din egen kompostbeholder

Kilder og henvisninger: John Henriksen, havearkitekt og tidligere slotsgartner, Louise Axholm, landskabsarkitekt

Læs også: En overset krydderurt – salvie

Tekst  Journalist Louise Skøtt Gadeberg og Kim Gregersen, Bolius

Foto  Mikhail-Abramov, Colourbox