Indrømmet. Det er ikke særligt sexet at snakke plantelatin, som nu for eksempel i navnet Viburnum.

Men navnet dækker over flere forskellige buske, og planterne har ikke noget ensartet dansk navn, så hvad enten man bryder sig om det eller ej: Viburnum er navnet – og de er et bekendtskab værd.

Først til den japanske snebolle, Viburnum plicatum ‘Mariesii’. Det er en vidunderlig, sommerblomstrende busk, der udover de hvide blomster også har en ualmindelig og smuk vækstform. De enkelte grene vokser meget vandret ud og giver derfor et præg af en busk i flere etager. Blomsterne er fremme i lang tid – fra maj til ind i juni. Bagefter er den japanske snebolle en meget smuk, grøn baggrund for blomstrende stauder eller sommerblomster.

Læs også: Efteråret er den bedste plantetid for frugttræer og buske

Et par hyggelige Viburnum-fætre

Dernæst til to fætre af den japanske snebolle. De hedder begge to: Viburnum opulus. Den ene er lav og kompakt, den hedder logisk nok ‘Compactum’. På dansk kaldes den lav kvalkved eller ulfsrøn. Den anden er en højere og mere løst opbygget busk. Den kaldes på dansk almindelig snebolle, navnet er helt præcist: Viburnum opulus ‘Roseum’. Blomsterne er en rund kugle á la snebold.

Viburnum opulus Roseum

Begge de to fætre får glødende efterårsfarver. Alle Viburnum er tolerante planter. De trives i de fleste jordtyper, og ved de fleste lysforhold. Dog er der flere blomster at nyde, jo mere lys planten får. Altså er det en god investering at finde en solåben plet til dem. Afsæt ca. 1,50 meter i bredden. Højden varierer fra 1,20 meter og op til 3-4 meter for ‘Roseum’ – men de kan nu altid justeres noget i højden med saksen.

Læs også: Efteråret er den bedste plantetid for frugttræer og buske

Viburnum Mariesii, efterårsløv (3)

Tekst  Laila Sølager, Home & Garden

Foto  Laila Sølager, Home & Garden