Kompost og gødning til havens planter

Kompost og gødning er ikke kun for havenørder og plante-feinschmeckere

Dette har vores haveskribent Signe Goldmann fundet ud af. Hun deler her ud af sine gode råd til at holde haven fuld af næring.

Allerede inden jeg fik min første have, havde jeg læst havebøger nok til at vide, at både kompost og gødning var vigtigt, for at få planterne til at trives.

Men én ting er at vide det, noget helt andet er for alvor at erkende det og indse, hvor afgørende det faktisk er, hvor utrolig mange skuffelser du kan spare dig selv for ved en ret lille indsats, og at du absolut ikke behøver at være den store havenørd for at kunne føre det ud i livet.

Læs også: Farmors hønsesalat med karry & asparges

 

Arbejde i haven

Fra præmiekalv til præmieko

Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor mange gode planter, jeg har udpint og til sidst taget livet af, fordi jeg ikke har behandlet dem ordentligt – og ikke mindst, hvor meget glæde, jeg kunne have haft af dem, hvis bare jeg havde givet dem et par håndfulde kompost og lidt gødning i ny og næ.

Vi ved jo godt, at en præmiekalv ikke automatisk udvikler sig til en præmieko, hvis ikke vi sørger for, at den har vand og mad og ordentlige forhold – og på samme måde er det med planterne i haven.

Selv den sundeste plante fra den bedste planteskole kan udvikle sig til en sygelig svækling, hvis vi ikke sørger for, at den har netop vand, mad og ordentlige forhold.

Vandingen klarer naturen langt hen ad vejen selv, og det er tydeligt, hvis der er brug for at supplere med en vandkande ind imellem, så planterne ikke dør af tørst.

Men planterne dør ikke nødvendigvis, fordi de ikke får næring nok. De bliver bare nogle skravl at se på – specielt hvis de hører til de mere forslugne af slagsen, som vi forventer vil give os masser af blomster eller grøntsager, vi kan høste.

Læs også: Kompostbunke til vores pindsvin

Kompost og gødning giver bedre planter

Kompost

Jeg har altid set med en vis beundring på havefolk, der havde styr på deres kompost, hvad enten det var en plastikbeholder fra byggemarkedet eller et hjemmebygget arrangement af træskillevægge til at holde styr på bunkerne. Men jeg kan ikke sige mig helt fri for, at jeg også har tænkt, at det nok lidt var for nørder og feinschmeckere, og at det lå over det niveau, jeg var parat til at præstere.

Så i stedet for at have ét samlet kompoststed til mit haveaffald har jeg haft uautoriserede bunker liggende rundt omkring. Græsafklippet kom i en bunke i det ene hjørne af haven, smågrene i en bunke et andet sted, og den muld, der kom ud af det, blev kun i ringe grad fordelt andre steder i haven.

Kompostbunke af paller

Fra genbrugspladsen

Til gengæld har jeg hvert år hentet kompost på genbrugspladsen. Jeg har fx anlagt min køkkenhave på det mest sandede og udpinte stykke jord, jeg har i haven, fordi jeg syntes, den lå bedst der i forhold til huset og ikke havde tænkt så meget over, at jorden her ikke var særlig god.

Derfor er jeg nødt til at tilføre rigeligt med kompost, for ellers ræser vand og næring lige igennem. Ud over at komposten indeholder masser af næring, så fungerer den også lidt som en svamp, der hjælper med at holde på vandet, så planterne ikke tørrer ud så hurtigt, og år for år er den med til at gøre jorden i bedene bedre og bedre.

Kompost i jorden tilføjer næring og holder på fugten

I år vil køkkenhaven også få et ordentligt tilskud af kompost fra genbrugspladsen, men jeg kan jo godt se, at det er helt tosset ikke at samle mit eget haveaffald et sted, så det også kan give et større bidrag. Derfor har jeg nu endelig fået taget mig sammen til at få lavet en rigtig kompostbunke – jeg har endda tænkt mig at købe nogle kompost-orme, som jeg kan komme i bunken, så de kan hjælpe til med at få det omsat endnu hurtigere.

Lige nu er det bare et par paller sat på højkant som skillerum, men på lidt længere sigt er det planen, at jeg vil bygge noget, der er mere autoriseret. Så jeg satser på, at jeg fremover kan være selvforsynende – eller i hvert fald få skåret ned på de lidt bøvlede forårsture fra genbrugspladsen med bagagerummet fyldt af smattede kompostsække.

Hvis det grønne køkkenaffald skal på komposten, er det en rigtig god idé med en lukket kompostbeholder, så der ikke går rotter i det. Men her hos mig går det grønne køkkenaffald til hønsene, så det behøver jeg ikke at bekymrer mig om.

Læs også: Hyggelige høns i haven

Gødning

Der er mange glæder ved at holde høns. Først og fremmest masser af friske æg og overraskende god underholdning i, at se dem trisse rundt i haven og pludre med hinanden – men det giver også en masse fin gødning.

Gødning fra høns

Da min have er ret stor, dækker det dog ikke helt behovet, så hvert forår og sommer supplerer jeg med en smule købe-gødning. Jeg starter allerede i foråret, når den første lugning er overstået og giver evt. et par gange til i løbet af foråret og sommeren – særligt til roserne og køkkenhaven, som har brug for masser af kraft og saft.

På poserne med gødning står der, hvilken dosering man skal bruge, og da det kan være forskelligt afhængigt af typen af gødning, så sørg for at tjekke det, inden du går i gang, så du hverken kommer til at give for meget eller for lidt.

Gødning

Selvom kompost og gødning ikke lyder som det mest sexede, så kan du med en forholdsvis lille indsats komme et meget stort skridt i retning af en mere frodig og blomstrende have – omvendt er det svært at få succes i haven, hvis planterne ikke får det, de har brug for.

Har du ikke fået gjort noget ved det før, er det ikke for sent at starte nu.

Læs også: Jeg samler frø af smukke stokroser

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann