Kronprinsesse Mary døber ny rose på Danmarks største haveudstilling

Kronprinsesse Mary navngiver en ny haverose fra Rosa Eskelund

Selve åbningsdagen på CPH Garden 2017 den 21. juni er forbeholdt Haveselskabets medlemmer, presse og inviterede gæster, mens alle er velkomne fra 22.-25. juni i Valbyparken. Kronprinsesse Mary åbner udstillingen og navngiver samtidig en ny haverose fra den prisbelønnede rosenforædler Rosa Eskelund.

Læs også: Sådan får du blomster i lang tid

Glæder sig til CPH Garden

Rosenforædler Rosa Eskelund glæder sig til Cph Garden 2017, der forventes at tiltrække mange haveelskere og udstillere. Glæden bliver bestemt ikke mindre af, at kronprinsessen åbner haveudstillingen med at navngive en ny rose, som Rosa Eskelund har udviklet.
”Det er altid skønt at møde en masse mennesker, der elsker roser ligesom os. Og det er selvfølgelig ekstra dejligt, når Haveselskabet spørger, om vi har en rose, som kronprinsessen kan døbe. Det er da noget, jeg glæder mig til i lang tid,” siger hun.

Det er anden gang, kronprinsesse Mary døber en af Rosa Eskelunds roser: ”Mary døbte også vores rose Princess of Infinity i 2012 på Odense Blomsterfestival. Det var stort for mig. Hun er altid venlig og interesseret, og jeg kan huske, hun sagde: Rosa – din rose er så smuk, smiler Rosa Eskelund, der sammen med sin mand ejer rosenforædlings-virksomheden Roses Forever ApS.

Den nye rose

Navnet på den pink rose afsløres til Cph Garden 2017, hvor Kronprinsesse Mary døber skønheden.

Hemmeligheder gør haveglæden større

Den nye rose er bunddækkende og blomstrer med pink roser hele sommeren, og den er meget nem at dyrke, siger Rosa Eskelund, der til gengæld ikke vil ud med navnet på skønheden.

”Nej, det siger jeg ikke! Det skal være en hemmelighed indtil åbningsdagen. For jeg ved jo, at Haveselskabets medlemmer går og gætter på, hvad rosen skal hedde. De skal da have lov at have den fornøjelse,” mener hun.

Læs også: Dansker modtager international rosen-pris

Ny pink rose var 10 år undervejs

Hun vil dog gerne afsløre, at hun har udviklet den nye rose over 10 år.

”Ja, det tager jo lang tid at udvikle en ny sort. Først udvælges de roser, der skal krydses, fra en genbank. Så bestøver jeg roserne med pollen på en pensel, og efter 5 måneder har halvdelen af dem sat hyben fyldt med kerner. Jeg sår kernerne, og når nogle af planterne kommer op, sorterer jeg dem og udvælger de bedste.

Til sidst skal roserne på friland på en planteskole i 6-7 år, så jeg er sikker på, at de er stærke og robuste, når de kommer ud til kunderne. Skønhed er ikke nok,” forklarer hun.

Både den nye rose og andre roser udviklet af Rosa Eskelund kan beundres og købes på Cph Garden 2017 fra den 22. – 25. juni, og hun ser frem til nogle glade dage.

”Jeg tror, det bliver rigtig sjovt. Der er masser at se på. Så hvis man elsker haver, skal man ikke snyde sig selv for den oplevelse,” fastslår hun.

Rosen er også i Rosas egen have

Den nye navnløse rose pryder selvfølgelig også i rosenforædler Rosa Eskelunds egen have.

Om CPH Garden

Cph Garden 2017 byder på 8 showhaver, 12 udstillingshaver og 150 salgsstande, og haveelskere kan finde information om billetter og program på Haveselskabets hjemmeside.

Læs også: Constance Spry – den første David Austin rose

Navngivning af rose i 2012

Kronprinsesse Mary døbte Rosa Eskelunds rose Princess of Infinity på Odense Blomsterfestival i 2012.

Tekst  Roses Forever ApS

Foto  Roses Forever ApS