Æblerne, blommerne, pærerne, brombærrene og hindbærrene. Du får dem ikke bedre, end når du plukker dem i din egen have.

Det er sensommer, og farverne er klare og luften skarp. Duften af friske æbler pirrer næsen, og saften fra brombærret siver mellem fingrene.

At plante et frugttræ eller en bærbusk i haven er at åbne sig til en ny verden. En frugthave viser årets gang med blomstring, frugtens udvikling og modning. Og så leverer frugttræer og buske råvarer til grød, saft, syltning, bagning og madlavning generelt.

Som et ekstra plus kan man spise frugterne direkte fra træet uden at frygte, om træet er sprøjtet og med hvad.

Men er der ikke en masse arbejde ved at have frugttræer og bærbuske i haven? Professor dr. Agro. Jørgen Vittrup er én af frugthavernes grand old men, og han forstår ikke helt dem, der mener, det er et stort arbejde at have frugttræer.

At have frugttræer i sin have er hyggeligt, hele familien kan være med i det, og så er det jo skønt, når de blomstrer.

Læs også: Fugleliv i haven

Arbejde er der ikke meget af, hvis man for eksempel sammenligner med græsplænen, der jo er det mest tidskrævende i haven. Man kan sørge for at klippe træerne, så de ikke bliver særligt store, men ellers passer de sig selv. “Du skal jo ikke bestøve blomsterne, det sørger naturen selv for, og hvis man ikke orker at fjerne nedfalden frugt, kan man jo lade den ligge. Så rådner den og går ind i kredsløbet,” siger Jørgen Vittrup.

Jørgen Vittrup mener, at frugttræer i de fleste haver er alt for store, og de behøver i virkeligheden ikke optage meget plads. Man kan lærer af frugtavlerne, der planter træerne med kun en meters afstand og kun lader dem blive to meter høje.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Gettyimages