Må andre plukke bær, frugter og blomster fra din have?

Flere oplever, at forbipasserende tager blomster, frugter og bær fra deres træer eller buske, som vokser ud over offentlig vej. Men er det lovligt?

Du har ikke krav på at have dine æbler, hindbær eller hyldeblomster i fred, hvis dine træer eller buske vokser fra din have og hænger ud over en offentlig vej, sti eller fortov. Gør de det, har andre nemlig ret til at plukke bær, frugter og blomster.

Læs også: Græskartrifli med skumfidusmousse

 

Hvad siger loven om at tage fra andres haver?

I Danske Lov står der, at der er “… ret for almenheden til i beskedent omfang at tilegne sig vildtvoksende bær, svampe, blomster og lignende, hvis det kan ske, uden at anden mands ejendom ulovligt betrædes”, og at “som han der fortærer og ej videre”.

Læs også: Solopgang en tidlig morgen på Bali

Hvad betyder det?

  1. Hvis du kommer gående og ser bær, frugter eller blomster, som hænger ud over vejen, og som du kan få fat på uden at gå ind på privat grund, har du lov til at plukke løs. Dog kun det, du kan spise på stedet.
  2. Hvis du har en have, hvor dine træer og buske vokser vildt ud over skellet til din grund, må du ikke jage forbipasserende væk, hvis de plukker noget. Så længe de ikke står på din grund, må de tage det, de kan nå.
  3. Hvis du ønsker dine bær, frugter eller blomster for dig selv, skal du altså sørge for at beskære dine træer og buske, så de ikke vokser ud over din grund.

LÆS OGSÅ: Må du save grene af naboens træ?