Når forsythiaen blomstrer er det tid til at beskære roser

Når forsythiaen blomstrer … er det tid til at beskære roser og lavendel. Bliv klar til forårets beskæringer med de bedste tips og tricks.

Nu går der ikke længe, før forsytiaen står klædt i sine skrigende forårsgule blomster og lyser op i rigtig mange haver. Jeg er tilbøjelig til at synes, at den er lige hidsig nok i farven, men på den anden side kan jeg ikke rigtig stå for dette livsglade forårsblomsterorgie, så går man mig lidt på klingen, ville jeg i virkeligheden nødigt undvære den. Samtidig får den mig altid til at tænke på en huskeregel, jeg har lært: ”Når forsytiaen blomstrer, er det tid til at beskære roser og lavendel”.

Læs også: Tulipaner der kommer igen år efter år

 

Beskæring af roser

Jeg havde en del forskellige roser i min gamle have, og som nybagt haveejer, der gerne ville gøre det hele så godt og rigtigt som muligt, syntes jeg, det var noget af en udfordring at prøve at hitte ud af forskellige regler for beskæring af forskellige roser.
På et tidspunkt blev det så forvirrende, at der var en del af roserne, jeg slet ikke fik beskåret af frygt for, at jeg gjorde noget forket. Jeg fandt så bagefter ud af, at for specielt de lavere roser var det næsten endnu værre ikke at beskære dem, og resultatet blev, at en del af roserne blev lidt for langbenede og ranglede at se på, så i dag får de alle en tur med saksen hvert forår. Hvis jeg bliver i tvivl om, hvordan jeg skal beskære dem, så følger jeg normalt bare disse retningslinjer:

Husk at beskære roser når forsythiaen blomstrer

Fjern døde og syge grene

For alle roserne gælder, at jeg fjerner døde og syge grene. Hvis stænglen er mørk indeni, bliver jeg bare ved med at klippe stykker af grenen, til jeg når ned til et sted, hvor marven er fin og lys og sund. Den mørke marv er nemlig et tegn på stængelsyge, som skal skæres helt væk for at undgå, at det spreder sig.

Klip over knopper, der vender udad

Når man klipper toppen af en gren, skyder rosen igen i vejret fra den øverste knop. Typisk vil jeg gerne have rosen til at buske sig udad, så derfor klipper jeg over en knop, der vender udad (ca. ½ cm over knoppen). På den måde kan jeg bruge saksen til at forme rosen, som jeg synes, den skal se ud.

Væksten følger saksen

Når man klipper i grenene, provokerer man dem til at skyde på ny. Så hvis en rose fx er blevet lidt bar forneden, klipper jeg den for at få den til at sætte nye grene og blade her. Og hvis nogle grene er blevet for lange og tynde, korter jeg dem af, så rosen får en mere harmonisk form og vokser videre på de stærkeste og sundeste grene. Klatreroser beskærer jeg stort set ikke, men hvis de bliver for tynde i bunden, fjerner jeg en af de gamle grene 10-20 cm over jorden så nye, unge kræfter kan tage over.

Hård, moderat eller let beskæring

Der er forskel på, hvor hårdt man bør beskære forskellige roser, fx har de storblomstrende bedroser godt af en hård beskæring (så de kun er 10-20 cm), så de kan buske sig nedefra, mens buketroserne er bedre tjent med en moderat beskæring (25-30 cm), og buskroserne skal have en lidt lettere beskæring.

Læs også: Hvad kan du lave i din have midt i februar?

Buketroser beskæres moderat

Beskæring af lavendel

For at få lavendlerne til at udvikle sig til tætte, tykke puder med masser af blomster, klipper jeg dem ned til ca. 15 cm i foråret. Hvis ikke man får dem klippet, begynder de at lave små stammer, der kun blomstrer i toppen. Er det sket, kan man evt. grave planten op og plante den igen lidt dybere, så det kun er toppen, der stikker op – og så selvfølgelig huske at klippe den igen til næste forår.

Læs også: Haven i Bjergene – mit nye haveeventyr

Beskæring af lavendel

Beskær forsytia og syrener efter blomstring

Når jeg nu startede med at nævne forsytia, så lad mig også slutte af med den. For de fleste forårsblomstrende buske som fx forsytia og syren gælder det, at de blomstrer på skud fra året før. Så hvis man vil have blomsterne med (og hvem vil ikke gerne det?), så vent med at beskære dem, til de har blomstret. Så kan de stadig nå at lave nye skud i løbet af sommeren. Typisk beskærer man dem ved at vælge nogle af de ældre grene og skære dem af helt nede i bunden, så der bliver plads og luft til nye.

Beskæring af forsythia

Beskæring af forsythia

Beskæring af syren

Beskæring af syren

Rene snit

Når man beskærer planter, giver man dem et sår, som kan blive inficeret af svampe. Derfor er det vigtigt, at den rosen- eller grensaks, man bruger, er skarp, så snittet bliver så rent som muligt og hurtigt kan hele op. Så mens vi venter på, at forsytiaen begynder at blomstre, kan du jo med fordel bruge tiden på at sikre, at saksene er klar til forårsarbejdet.

Læs også: Haven i Bjergene – mit nye haveeventyr

Lav rene snit

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann