Naturen er forunderlig og foranderlig og der er mange muligheder for at blive klogere på den, hvis bare man er doven nok.

Hvor kan planlægning og orden dog ødelægge mange fantasifulde og herlige ting, særligt i naturen. Det må være en af de lektier vi lærte, da vi ville skabe vores eget æbletræ af kerner fra sidste års æbleskrog.

Planerne var ellers helt klare og ganske gode. Vi ville lave vores helt egne æbletræer. Så da sidste års enorme og fantastiske æblehøst havde nået vores mætningspunkt, var vi klar til at hente frø ind fra de overskydende æbleskrog – og dem var der virkelig mange af.

Læs også: Havens Dag fylder 25 år

Plantning af tørrede frø er en sjov men svær og længere proces

Vi havde lavet vores forarbejde, og havde sammen læst op på litteraturen om spiring, prikling, potning, bladsæt og kimblade. Det er en ganske sjov, men kompliceret proces at skabe nye æbletræer.

Særligt processen med at få de tørrede frø til at spire er svær. I det hele taget kræver det stor tålmodighed, for først efterår 2 er de klar til at blive plantet ud på blivestedet, og først fire til fem år efter kan vi regne med æbler.

Skuffelse blev hurtigt til begejstring

Men for os gik noget galt – eller rettere sagt, det troede vi. For arbejdet med at indhente frøene gik i vasken. Alt for mange andre spændende gøremål tog vores tid. Stor var derfor vores begejstring, da vi i det spædeste forår tog fat på årets første græsslåning. For lige der, under vores ananasæbletræ, piblede det frem med spæde grønne spirer.

Læs også: Claus Dalbys mange haver

Naturen klarede selv det meste

Fra jorden og fra brune og nærmest formuldede sidste års æbler står spirede kerner i fuldt flor. Naturen har hørt vores bøn og har klaret spiringen for os. Kuldebehandling i køleskab og tørrede frø, der sættes i fugtig jord, alt sammen har naturen klaret for os.

Ingen garanti for succesfuld høst

Vi er nu klar til at lave den helt store-lille ”planteskole”, og så er det ellers at vente på det næste naturlune. For selvom man kan så kernerne og der vil komme et æbletræ, så er det ikke til at sige noget om, hvordan æblerne bliver. Kun én ting er sikkert. De vil ikke komme til at ligne modertræet. Æbleblomster kan nemlig kun bestøves med pollen fra en anden sort, så der er ingen garanti for velsmagende æbler, men de vil være af egen avl.

Læs også: 10 gode råd til haven i juli

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.