Dette er en sponsoreret artikel fra Champost

Om hvordan du beskærer, planter og giver dine roser nyt liv

Roser skal altid plantes i en god og veldrænet jord og på et lyst og luftigt sted. Den ideelle PH-værdi er mellem 6 og 7. Okulationsstedet (podestedet) fortæller hvor dybt rosen skal plantes. Rosen plantes således at podestedet er 5-10 cm. under jorden. Dette gør man for at mindske risikoen for tilbagefrysning og udtørring.

Læs også: Sådan planter du hæk. Få gode råd af vores anlægsgartner.

Ved plantning må der aldrig komme ren gødning eller ren kompost i plantehullet, da det er for stærkt og vil svide rødderne. Derimod er det en rigtig god idé at bruge Champost Rosenjord, som er tilsat vækstler og kompost i passende forhold. Vækstleret holder på fugten i jorden til gavn for rødderne, og komposten tilfører gødning og mikronæringsstoffer, som sikrer rosens trivsel.

Plantehullet skal være så dybt at der er plads til rosens rødder, så de ikke bukkes eller klemmes sammen. Jorden løsnes godt i dybden, så man sikrer at vandet kan trække ned.

 

”Når man planter roser, kan man med fordel fylde plantehullet med Champost Rosenjord. Her får rosen en god og luftig jord, som nemmere frigiver de næringsstoffer den har brug for i løbet af vækst sæsonen” – Ole Hviid, Hviids planteskole

OBS!: Husk at vande jorden godt igennem efter plantning, og vand efterfølgende i den kommende tid, så rødderne kan få godt fat. Det er også nødvendigt med vanding selv om det regner.

Ved nyplantning skal du være opmærksom på om der har stået roser på samme sted tidligere. Hvis dette er tilfældet anbefaler vi at du udskifter jorden, da der i jorden findes små nematoder (ondartet orm), som vil hæmme den nye roses vækst.

Giv din gamle roser nyt liv

Har du nogle gamle og trætte roser, som trænger til et boost?

Champost har et rigtig godt råd til hvordan du kan give dine roser et nyt liv. Vores lokale kro i Thy har blandt andet anvendt metoden og det virker. Deres roser står nu flotte op af husets mur.

Få tricket her.

Roser i krukker

Roser i krukke

Roser i krukker har man mulighed for at have på terrassen eller trappen til daglig glæde. Hvis man vil dyrke roser i krukker, skal man vælge en stor krukke med hul i bunden og et godt drænlag. Champost vækstler er et fantastisk drænmedie, som både skaber dræn, men også holder på vand.

Det er yderst vigtigt at bruge en jordblanding af meget god kvalitet, da rosen jo kun har en begrænset mængde jord at vokse i. Derfor er Champost Rosenjord et godt valg, da den indeholder både vækstler, gødning og mikronæringsstoffer.

Da krukken og jorden varmes op af solen, er der stor fordampning fra krukken, og det er derfor meget vigtigt at vande roser i krukker ofte, selv i våde perioder. Det er ligeledes vigtigt at tilføre ekstra gødning i sæsonen, da roser skal have tilført meget næring for at holde sig sunde. Overvintrede roser i krukker kan man med stor fordel plante om ved at tage dem ud af potten og udskifte den yderste og øverste jord med ny, frisk Champost Rosenjord.

Forhindre ukrudt

Vælger du at topdække med ca. 5 cm Champost Jordforbedring, vil du både undgå ukrudt og samtidig tilføre organisk gødning, som langsomt frigives til jorden. Champost Jordforbedring består af komposteret og varmebehandlet hestemøg. Topdækker du om foråret vil champost forhindre ukrudt i at spire og du får en meget let og porøs jord.

Vinterklargøring

Det er vigtigt du passer godt på dine roser om vinteren. De kan lide skade, hvis der kommer en periode med hård frost. Du kan med fordel vinterklargøre dem ved at topdække dem med Champost Jordforbedring. Læg en god lag champost omkring plantens stamme og den øverste lag af rosen. Når du anvender Champost Jordforbedring beskytter du roserne mod frosten og samtidig bliver de forgødet, så de er klar til foråret.

Læs også: Peperomia – eller Musehale giver eksotisk præg på din bolig

Beskæring af roser

Vi har allieret os med Ole fra Hviids Planteskole. Han ved om nogen hvordan man håndterer roser både mht. beskæring og gødning. Sammen med sin kone Aase driver han en planteskole med produktion af over 500 forskellige roser, som de sælger til danske og svenske havecentre og planteskoler.

Se hvordan Ole beskærer og gøder sine roser. Her en buketrose ved navn Leonardo da Vinci.

Beskæring af roser