“Mange tror, at bonderoser og pæoner et det samme, men det er det faktisk ikke”

Der er ingen tvivl om, at pæonen er en rigtig pige-/kvindeblomst, men selv om jeg tilhører det modsatte køn (dog nok med en lidt mere romantisk smag end de fleste hankønsvæsner), må jeg sige, at den også taler til mine inderste følelser.

Claus Dalby binder buket med pæoner Pæoner

Blomstrende flygtighed

Men hvad er det så, der gør pæoner så populære? Jeg er kommet frem til tre ting. Først og fremmest er det blomstens romantiske og nostalgiske udseende, dernæst duften og sidst, men ikke mindst flygtigheden. Det er jo sådan, at den enkelte blomst sjældent holder mere end en uges tid. Derefter falder kronbladene.

Glæden er dog noget længere, for jeg begynder allerede at længes i det tidlige forår, når silkepæonernes kobberbrune skud vokser frem af jorden som et smukt akkompagnement til alle de skønne forårsvækster. Lige når de titter frem, ser de ikke ud af så meget, men dag for dag går det hurtigt. Snart begynder bladene at dannes i toppen, mens planten gradvist skifter farve til grøn. Nu varer det ikke længe, før man kan konstatere, om stænglen er ‘gravid’. Altså om den vil komme til at blomstre.

Hver morgen, når jeg går min haverunde, presser jeg forsigtigt på det øverste af stænglerne med tommel- og pegefingeren for at mærke, om der er ansat knopper. Allerede fra knopperne er så store som knappenålshoveder, kan jeg mærke dem og begynde at glæde mig til den fortryllende blomst, der om en måneds tid vil folde sig ud og bibringe haven den magi og rigdom, jeg venter på og drømmer om gennem hele den mørke tid.

Læs også: Krukker i stærke farver

Kugler skaber ro

Gradvist vokser stænglen med knoppen/knopperne op fra bladdækket, og som dagene går, bliver knopperne større og større og minder mig hele tiden om, hvad der er i vente. Når det drejer sig om havens grafik, kan man sige: ‘Kugler skaber ro.’ Dette gælder også for pæonernes knopper, der – lige før de brister og åbenbarer deres smukke indre – er noget så delikate. Og så sker det: I løbet af et par dage folder de sig ud, lag for lag. Det er virkelig et af havens højdepunkter. Når pæonerne blomstrer i første halvdel af juni, har jeg lyst til at være i haven hele tiden.

Jeg har temmelig mange pæoner, så jeg kunne godt plukke en buket og tage den med ind. Men det nænner jeg simpelthen ikke. Nej, pæonerne skal nydes ude.

Sart rosa pæoner

Dyrkning af pæoner

Det er ret nemt at dyrke pæoner, men man skal huske, at de elsker sol og derfor skal plantes på et solrigt sted.

Man kan enten dyrke pæoner fra knolde eller som pottede planter. Begge kan købes i foråret. Uanset, hvad man vælger, er det vigtigt, at der ikke plantes for dybt, for så udebliver blomsterne. Knolden dækkes af blot et par centimeter jord, og pottede planter plantes, så mulden i potten flugter med jordoverfladen.

Har man gamle pæoner, der ikke blomstrer, kan man i efteråret grave knoldene op, evt. dele dem med en spade eller en lille sav, og plante dem igen med et let jorddække.

Når pæonerne først er etableret i bedet, kommer de igen år efter år. Faktisk er det nogle af de stærkeste stauder, der findes. I en forladt have er det ofte dem, der kommer tilbage, selv om alt andet er væk.

Hvide pæoner

Bonderoser eller pæoner?

Mange tror, at bonderoser og pæoner et det samme, men det er det faktisk ikke. Bonderose, Paeonia officinalis, er en sydeuropæisk art. Den blomstrer et par uger før den almindelige pæon (som ofte kaldes silkepæon), er er lidt lavere og har stort set altid dobbelte karminrøde blomster, se billedet øverst til højre. Pæon/silkepæon, Paeonia lactiflora, kommer fra Kina og fås i en mængde farver og former.

Forskellige sorter

Havens højdepunkter

Min havefilosofi går ud på, at der hele tiden skal være nye højdepunkter i haven. Lad mig nævne dem, jeg sætter højst:

Marts: påskeklokker. April: narcisser. Maj: tulipaner. Juni: pæoner. Juli: roser. August: dahliaer. September: asters.

Disse planter er med til at sætte farve på haven, og har man grupper af dem, er der altid noget kønt at se på i sampil med alt det andet.

Læs også: Spændende ny rose på det danske marked – The1rose

Buket med pæoner og lupiner

 

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby