Planter på altanen – hvad kan du dyrke?

Du kan dyrke masser af ting på din altan i altankasser, potter, beholdere og krukker. Få tips til, hvad du kan dyrke i 4 forskellige altanhaver

1) Frodig og næsten selvkørende planter til din altanhave

Få fat i store krukker og beholdere til planterne, da en større mængde jord kan holde mere vand – og derfor sjældnere tørrer ud.

Brug gerne plastbeholdere, da fordampningen fra jorden er mindre end i lerkrukker. Der skal altid være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe bort. Husk en underskål, hvis du vil du skåne underboen, der tørrer tøj på sin altan.

Vand en gang om ugen – også selv du placerer krukker og beholdere i skyggen.

LÆS OGSÅ: Altanhave

DET KAN DU PLANTE:

 • Dværgfyr: Et naturligt, stedsegrønt nåletræ, der både er hårdfør og nemt at passe.
  Sort: fx Pinus mugo var. ”Pumilio”
 • Taks: Kompakt vækstform, der tåler kraftig beskæring og er meget grøn og dekorativ. Kan klippes i alle de former, du ønsker.
  Sort: fx Taxus baccata ”Thomsens Dwarf”
 • Buksbom: Nem, stedsegrøn og med mulighed for kreativ klipning. Må ikke overgødes, men klarer ellers sig selv. Lad den ikke stå i direkte sol – det afsvider bladene.
  Sort: fx Buxus microphylla ”Faulkner”

LÆS OGSÅ: Buksbom – planten der kan klippes som et dyr

 • Hasselurt: En nem og hårdfør plante, der især er god som bunddække i store krukker, da den er stedsegrøn det meste af året.
  Sort: fx Asarum europaeum
 • Mosbregne: Vælg stedsegrønne bregner, der er frodige og robuste i sommervarmen. Især, hvis din altan også er i skygge længere perioder af dagen.
  Sort: fx Polystichum setiferum ”Plumoso-densum”
 • Blå aks: Meget dekorativ prydgræs, der giver altanen en lethed. Egner sig især til kummer og krukker. Visner ikke sommeren over, men først om vinteren.
  Sort: fx Sesleria heufleriana

Læs også: Forår med det samme

2) Farverig og tørstig altanhave

Blomster kræver daglig vanding, specielt i varme perioder, samt ugentlig gennemgang, hvor du nipper visne blomsterstande af, der trætter planten.

Gød med flydende blomstergødning ved hver vanding, og giv blomsterne ny jord ved hver ny sæson.

Brug kompost fra genbrugsstationen, og ’topdress’ blomsterkummer eller -krukker med det, hvis du vil slippe for at skifte al jorden. Er du i tvivl om kompostens indhold, kan du bede om en indholdsoversigt på genbrugsstationen.

DET KAN DU PLANTE:

 • Pelargonier: Få italiensk, sydlandsk stemning. Få dem i farver fra knaldrød til sart rosa og hvid.
  Sort: fx Pelargonium ”Dronning Ingrid”
 • Havepetunia: Hader udtørring, men er til gengæld en flot farveklat i altankassen med sine kraftige nuancer. Vand den rigeligt, da den er meget tørstig, hvorfor den kan være lidt svær at holde i gennem en lang hedebølge. Sort: fx Petunia ”Debonair black cherry”
 • Fløjlsblomst: En dejlig 1970’er-sommerblomst, som fås i orange og cremegul og med store blomster. Planten er meget børnevenlig og vælter op ad jorden. Sort: fx Tagetes erecta – Vanilla
 • Frøkenhat: Nem blomst, du selv kan forspire i vindueskarmen. Fås i alle farver – fra sart rosa til bordeaux. Meget blomstervillig hele sommeren, god sammen med dahliaer. Sort: fx Zinnia Haageana Aztec Burgundy Bicolour
 • Georginer (dahlia): Fås i kompakte sorter, som ikke bliver så høje, men er tætte, og passer derfor til en vindblæst altan. Flot og farverig knoldplante, du kan gemme tørt og køligt om vinteren og genplante til foråret.
  Sort: fx Dahlia ”Diablo”
 • Alunrod: Cremegul til kraftig orange, robust blomst, der kan holde til vind og vejr på altanen. Genbrug den næste år – den er let at tage fra af. Sort: fx Heuchera ”Berry Smoothie”

LÆS OGSÅ: Hvad må du (ikke) på din altan?

3) Nem og spiselig altanhave

Omdan din altan til en spiselig oase – det er nemmere og lækrere, end du tror. Plant både i krukker og altankasser, kummer og kar, og plant alt fra krydderurter til nemme og hurtigvoksende salatgrøntsager som hovedsalat og radiser – eller prøv med kartoffelplanter i en tønde.

Grøntsager og krydderurter er forholdsvis nemme planter at have på altanen, og de fleste grøntsager kan dyrkes ad flere ombæringer hen over sommersæsonen.

Gød dine planter med en flydende gødning med mikronæring for at hjælpe dem på vej, vand ofte, og hold øje med dine afgrøder dagligt – de skal nippes for visne stande og plukkes for modne afgrøder for at trives.

LÆS OGSÅ: Dyrk altanen som en køkkenhave

DET KAN DU PLANTE:

 • Purløg: Smuk og robust pryd­plante, der vokser godt både tidligt og sidst på sæsonen. Blomsterne er desuden fine og dekorative. En klassiker på æggekage og i kartoffelsalat.
  Sort: Allium schoenoprasum
 • Citrontimian: En nem, stedsegrøn plante, der kan bruges som bunddække, og som tåler tørke og kraftig sol. Smager fantastisk i marinaden til din sommerbøf eller på tomatsalaten.
  Sort: fx Thymus citriodorus

Læs også: Drivhus luksus

 • Purpursalvie: Smager virkelig godt i gryderetter og er nem at passe og pleje — tåler tørke og kraftig sol. Smager himmelsk i salaten og i gryderetter.
  Sort: fx Salvia officinallis “urpurascens”
 • Havesalat: Spirer meget i kølige perioder under 20 grader – og så er det bare virkelig dejligt at plukke sin egen salat.
  Sort: fx Lactuca sativa “Black Seeded Simps”
 • Kartofler i spand: Køb en stor spand eller potte med dræn, forspir de gamle kartofler i foråret, fyld spanden halvt med jord, og læg de forspirede kartofler i jorden i spanden i ca. 10 cm’s dybde.  Læg ca. 2 kartofler pr. 10-12 literspand – for mange kartofler pr. spand giver ringere udbytte. Lad kartoflerne spire, indtil de går i blomst – og høst dem så. Læg et nyt lag jord og forspirede kartofler oveni, og du er i gang med runde to.
  Sort: fx Hamlet

LÆS OGSÅ: Rikke dyrker bønner og kartofler på altanen

 • Tomater: Plant såkaldte ”dovne” tomater, de er små, kompakte og virkelig nemme, fordi du slipper for at nippe visne stande af. Og så smager de fantastisk.
  Sort: fx Lycopersicon esculentum “Tiny Tim”

LÆS OGSÅ: Så dine egne tomater

4) Eksotisk og sydlandsk

Drømmer du om en eksotisk altan med vækster, der henfører dig til sydens sol og drømme om thailandske badestrande, så er der her nogle bud på krukkeplanter, der tåler sol og varme. Gør jorden i krukkerne veldrænet ved at blande ca. 20 procent lecakugler i din jordblanding, så jorden drænes og ikke skvatter sammen.

Gød dine planter gennem hele vækstsæsonen, og husk: Jo større bladmasse, desto mere vandkrævende er planterne som regel.

Læs også: 10 gode råd til haven i september

DET KAN DU PLANTE:

 • Figenkaktus: Flot, moderne og knap så frodig. Skab et skulpturelt look i altankasserne, vand ikke fra oktober til februar, og sørg for, at krukken eller altankassen er frostsikker.
  Sort: fx Opunthia humifusa
 • Hørpalmer: Skab strandstemning med vinterhårdføre hørpalmer, der tåler ned til -5-10 grader. Vand ikke fra oktober til februar, og beskyt potten med bobleplast eller et hundetæppe om vinteren.
  Sort: fx Trachycarpus fortunei
 • Bambus: Nyd de frodige, grønne og karakterfulde stængelskud, der er en skulptur i sig selv. En 1970’er-klassisk staude er opstanden – og den egner sig godt til store kummer på altanen.
  Sort: fx Bambus murielae ”Sigita”
 • Oliventræ: De er næsten vinterhårdføre i bymiljøer og giver et meget stilet look – og så er de nemme at passe, da de både tåler tørke og ikke behøver beskæring.
  Sort: fx Olea europaea

LÆS OGSÅ: Sådan overlever dine subtropiske planter om vinteren