Så meget koster det at vande et nyt havebed

Et nyt havebed kræver en masse vand – men der er flere tusinde kroners forskel på, hvor dyrt det er alt efter, hvor du bor

Et nyt blomsterbed i haven skal have vand. Masser af vand. For det er nemlig ikke kun indkøb af de nye blomster eller buske, der koster penge i havecenteret – du skal også regne med et beløb til havevandingen, så planterne overlever.

Et nyanlagt havebed på 200 m2 skal have 40 liter vand pr. m2 – altså 8.000 liter – en gang om ugen i juli og august.

Læs også hvordan du ved hjælp af bedafgrænsning, holder dit bed græsfrit.

Læs også: Kommuneaftale beskytter mod vand i kælderen

Der er stor forskel på, hvad det kommer til at koste alt efter, hvor du bor. Brancheforeningen DANVA har indsamlet vandpriser fra over 200 vandselskaber i landet, som udpumper mere end 200.000 m3 pr. år. Oversigten viser, at priserne på vand varierer fra 3,94 øre pr. liter hos Frederiksberg Vand A/S til 11,84 øre pr. liter hos Ærø Vand A/S.

Det betyder, at der er en forskel på flere tusinde kroner på at vande et stort, nyt havebed en gang om ugen.

LÆS OGSÅ: Derfor er der stor forskel på vandpriservoresne

Her er det dyrest og billigst at vande

Tabellerne viser den gennemsnitlige literpris på vand. Literprisen er ganget med 40, som er det antal liter vand, der anbefales pr. m2 til et nyanlagt havebed. Derefter er der ganget med 200, da der er regnet med et bed på 200 m2, for at finde prisen for havevanding pr. gang. I sidste kolonne er prisen for at vande det nyanlagte havebed en gang om ugen i to måneder.

De 10 dyreste

Dyreste vanding af nyt havebed

De 10 billigste

Billigste vanding af nyt havebed

DANVA har indsamlet priserne for de vandselskaber, der udpumper mere end 200.000 m3 pr. år og dermed er omfattet af vandsektorloven. Der findes i alt mellem 2.300 og 2.400 drikkevandsselskaber og ca. 100 spildevandsselskaber. Priserne er senest opdateret 2. februar 2017 ud fra priser på de forskellige selskabers hjemmesider. Bolius bringer tallene efter aftale med DANVA. Der tages forbehold for fejl og prisændringer.

Kilde: DANVA

Læs gode råd om vanding og se priser fra flere drikkevandsselskaber i artiklen Så meget koster det at vande et nyt havebed på Bolius.dk.

Læs også: Kan dit hus klare store mængder regnvand?

Tekst  Thomas Lemke & Julie Trolle Boding, Bolius – Boligejernes Videncenter 

Foto  Gitte Højbjerg