Sådan forspirer du dig til en succesfuld grøntsagssæson

Ønsker du en god og lang grøntsagssæson i køkkenhaven, så er forspiringen vigtig. Derfor giver vi dig her den ultimative guide til at opnå stærke og frugtbare planter med forspiring – og viser, hvordan du sikrer dig en succesfuld udplantning.

Drømmer du om en frugtbar grøntsagssæson, er den tidlige vinter det perfekte tidspunkt at gå igang med forspiringen af dine planter. Så sikrer du, at de er klar til at blive sat ud, når vinterfrosten er forbi.

Forspiringen er en billig løsning, men også en proces, som kan fejle, hvis forholdene for planterne ikke har været optimale.

Få mest ud af din hjemmedyrkning, ved at bruge disse tips og tricks til en succesfuld forspiring – og få stærke og holdbare planter som resultat.

Sådan får du succes med forspiring

Find de rigtige frø

For en succesrig forspiring, er det vigtigt at du finder de helt rigtige frø. De bedste finder du ved at søge efter frø, som dansk frøkontrol har godkendt, og som har en holdbarhedsdato.

Blødgør frøene

For at fremme væksten kan du med fordel blødgøre frøene i 10-12 timer, inden du sår dem. Det er dog vigtigt, at du ikke lader dem ligge i vandet i mere end 24 timer.

Så i plastik eller flamingo

Når frøene skal sås, er det en god idé at bruge kasser, bakker eller potter af plast eller flamingo. For større chance for spiring, anbefaler vi du sår flere frø sammen.

Tip: Du kan med fordel plante frøene i tomme citron- eller ægge-skaler, da frøene herfra opnår en masse nærringsstoffer, som kan hjælpe dem med at vokse hurtigere stærke.

Sådan finder du den helt rigtige jord

Jordens kvalitet har stor betydning for hvordan din forspiring vil gå. Det er derfor vigtigt, at du sår i så- og priklejord, da denne jord er beregnet til forspiring, og vil på den måde opnå de bedste resultater. Du kan købe prikle-jorden i planteskoler eller velassorterede supermarkeder.

Når du har sået dine frø i jorden, kan et godt trick være at dække din jord med tørt fint sand. Fugt sandet med en forstøver, kan det være med til, at holde svampesygdomme væk fra dine planter.

Læs også: Vinstok i drivhus med fødderne udendørs

Sæt dine frø lyst og varmt

Placeringen af dine kimplanter har stor betydning for, hvor hurtigt dine planter vokser.

Den optimale temperatur for at frøene kan spire er 20-25 grader. Derfor kan du med fordel placere dem i udestuen eller en øst- eller vest-vendt vindueskarm.

Du kan også bygge dit eget indendørs minidrivhus. Det gøres let ved at overdække en kasse med gennemsigtig plast eller en glasplade.

Sådan plejer du dine nye planter

Giv dem plads de rigtige steder

Efter omtrent 1-4 uger vil frøene begynde at spire, og det vil nu begynde at blive trængt ned i jorden. Det er derfor vigtigt, at omplante hver enkelte ny spirede plante i hver sin potte, for at sikre næring, vand og lys nok til alle.

Placér nu planterne et sted med en temperatur på 18-20 grader, hvor solen ikke skinner direkte på den.

Husk der kan være forskel på hvornår frøene spirer – følg derfor anvisningerne anført på frøenes indpakning.

Giv planterne luft

Har du bygget et minidrivhus, er det vigtigt, du hver dag i en time fjerner glaspladen eller plastikoverdækningen. Sådan giver du dine planter luft, og forhindrer svampeangreb.

Knib dem stærkere

Når planterne er 5-10 cm høje, er det en god idé at knibe planterne. Tag en saks, og klip skudspiserne af. Derved opnår du en flergrenet tættere plante, som vil gøre dem stærkere.

Læs også: Mit hjemmebyggede drivhus

Vand dem med omhu

For at planterne kan overleve, er det vigtigt at de får den rette mængde vand, så de ikke drukner eller udtørrer. En god tommelfingerregel er, at der ikke skal være synligt vand, men at jorden skal føles fugtigt. Her kan det være en god idé med en forstøver, så vandet bliver ligeligt fordelt.

Giv dem ekstra næring

For at give ekstra næring til kimplanterne, kan du gøde dem med gødningsvand efter 5-6 uger. De har ikke gavn af det inden. Gødningsvandet laver du ved, at blande koncentreret flydende gødning i almindeligt vand – gerne med regnvand for at undgå kalk.

Få dine nye planter udenfor

Når du skal udplante dine forspiringer, er det vigtigt, at der ikke længere er nattefrost, inden de når at få grøntsager. Kig på frøpakken for anbefalet tidspunkt for udplantning. Skal du eksempelvis plante tomater, er det vigtigt at der som minimum er 15 grader. En god tommelfingerregel er, at du kan sætte dine nye planter ud omkring grundlovsdag.

Held og lykke!

Læs også: Claus Dalbys opskrift på nemme sommerblomster

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images, Unsplash