Det kan sagtens lade sig gøre at dyrke sine egne figner på friland i Danmark. I de mildere egne kan de helt klare sig selv og resten kan klares med lidt overdækning f.eks med halm under den hårdeste frost. I krukker er rødderne mere udsatte og kan med fordel flyttes under overdække f.eks i en carport.

Placerer du din figen op ad en solrig mur uden for megen vind, vil træet stortrives og formentlig overleve selv den hårdeste frost.

Valget af figen-sort kan afgøre om du får succes. Bornholmerfigen, eller Precose de Dalmatien er en af de mest solgte på planteskolerne, men selv denne kan variere meget I hårdførhed. Det bedste råd vi kan give, er at få et jordskud fra en træ, der allerede er etableret og har vist sig levedygtig I vores klima. Det er desuden vigtigt at sikre sig at træet er selvbestøvende – I middelhavslandene bestøves træet af en lille figengalhveps, som ikke findes herhjemme.

Læs også: Jordbær i hængekurve

file0002081634339

Figen sætter flest frugter, når selve træets vækst begrænses. Du kan med fordel plante figen i et rør på ca. 50 cm i diameter eller anden beholder i jorden. Det kan også være en ide at plante træet i tør og hård jord – lidt a la de forhold den kommer fra ved Middelhavet. Du kan forvente at en figen sætter 2-4 frugter på hvert skud, hvis rodnettets vækst begrænses.

Figen kan beskæres nærmest som det passer dig – du skal være opmærksom på at den sætter sine frugter i toppen af et skud, så hvis du afkorter samtlige skud på en gang, fjerner du samtidig årets høst af frugter.

Vand kun dit figentræ sparsomt i tørre perioder og gød kun med lidt grov kompost. Ved plantning i krukker, må jorden i krukken ikke tørre helt ud og træet bør omplantes ca. hvert 5. år.

Pluk dine figner når de er blevet mørke og dufter sødt – du vil se at de sprækker eller rynker når de er modne. De kan spise helt friske fra træet, men er også meget lækre syltede.

00882

Læs også: Lav dit livs bedste æblemost af æblerne fra din egen have

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  MaxStraeten, Gitte Højbjerg