Drømmer du også om en flot ”hæk” af lavendler i din have? Eller har du prøvet at dyrke lavendler, men aldrig rigtig haft held med det? Så læs disse 7 gode råd om hvordan du dyrker flotte lavendler.

Køb de rigtige sorter

Der findes mange forskellige lavendelsorter i handlen, nogle kan overleve i vores klima, mens andre kun er egnede som sommerblomster, der smides ud om efteråret. Et par gode vinterhårdføre sorter er: Munstead – den mest hårdføre lavendeltype i handlen herhjemme og Hidcote Blue – lidt mindre hårdfør end Munstead, men til gengæld mere mørk i farverne, hvilket mange foretrækker. De fleste lykkes også med Hidcote Blue, men tænk over, hvor udsat den plantes.

Den meget populære sommerfugle-lavendel er ikke hårdfør og skal opbevares i en frostfri havestue, drivhus eller lignende, hvis den skal overleve vinteren.

Læs også: GroGreen@ Feed & Shine sikrer sunde roser

Plant i den rigtige jord

Lavendler kan ikke lide at have våde fødder, så hvis din jord pakker tæt sammen og føles fugtig er det en god ide at blade sand, grus, småsten, leca eller andet, som løsner jorden og dermed sørger for godt dræn omkring lavendlens rødder.

Er jorden leret og tung, kan det blive svært at holde liv i en lavendel. Man kan forsøge sig med at grave et forholdsvis dybt hul, lægge dræn i bunden, fylde op med let jord og derefter plante.

Tænk på at lavendel stammer i landene omkring Middelhavet og forsøg at kopiere forholdene der, så godt du kan – både hvad angår placering og jordtype.

Husk at vande i starten

Lavendler kan ikke lide at tørre ud, mens de blomstrer. Specielt i det første år efter plantning, er det vigtigt at lavendlen får godt rodfæste, så sørg for vanding i tørre perioder. Når planten er veletableret, kan den som regel klare sig med det vand den får naturligt.

Lavendler bør beskæres for at bevare en tæt vækst

For at lavendel skal bevare en flot form, bør den skæres ned til 10-15 cm højde. Der er mange meninger om hvornår det er optimalt at klippe lavendlerne.

De fleste siger om foråret, når risikoen for frost er overstået – her klippes de ned til 10-15 cm over jorden.

Andre mener, at efteråret er bedre, men her skal der klippes mere moderat, ca 1/3 af planten klippes ned.

Et godt tip

Hvis lavendlerne ser triste, ranglede og træagtige ud, kan de med fordel graves op og plantes dybere i jorden. De træagtige stængler vil nu udvikle nye rødder.

IMG_1816

Læs også: Få succes med orkideer

Gødning af lavendler

Lavendler er nøjsomme og bør gødes sparsomt med kunstgødning. Hvis jorden ikke er for mager (sandet) vil det være rigeligt at ”gøde” med afklippet fra beskæringen.

Flytning af lavendler

Det bedste tidspunkt at flytte lavendler på er om foråret, så planten har god tid til at etablere sig igen, inden vinteren kommer.

Flytter du lavendel i vækstsæsonen, bør toppen klippes af så der kompenseres for de rødder der klippes over. Der er nemlig et meget fint balanceforhold mellem toppen og rødderne, som gør at der er rødder nok til at forsyne toppen med næring.

Lavendler i krukker

Lavendler egner sig fint til krukker, men sørg for ikke at plante for mange planter sammen, så de står for tæt. Tænk på jordtype og dræn i krukken præcist som hvis du plantede i jorden og sørg for at der er et pænt stort hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe fra.

Læs også: Når forsythiaen blomstrer er det tid til at beskære roser

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Henrik Bæk