Giv din gamle have et ansigtsløft i tråd med den nye og frodige Woodland-stil.

Du har muligvis allerede hørt udtrykket Woodland – en ny havetendens, der dukker op stadigt flere steder rundt omkring. Woodland er direkte oversat til dansk en skovhave. En have med træer og buske som miljøskabende ramme for en skovbund af urteagtige planter.

En metode til at skabe sit eget Woodland går i al sin enkelthed ud på, at du i stedet for at fjerne ældre buske i haven stammer dem op, så de bliver til små, skyggegivende træer.

Under træer og opstammede buske bliver der plads til at plante stauder, som udvælges efter de sol- og skyggeforhold, der er på stedet. Har du en ældre have, kan det være en god måde at give den en tiltrængt ansigtsløftning på.

Vi giver her et bud på nogle planter, som vil være velegnede til at sætte under de opstammede buske og give haven et smukt Woodland-udtryk.

Læs også: Fysioterapeutens råd til færre rygskader ved havearbejde

Troldhassel ’Contorta’.

Særpræget busk, der specielt om vinteren viser, hvorfor den hedder som den gør. Troldhassel vokser langsomt med sine snoede grene og krøllede blade. Stammer man den op som busk, giver den en smuk kulisse til Woodland-trenden.

Stammede troldhassel 1

Alunrod ’Lime Marmalade’.

Med sine lysende limegrønne blade og lette, hvide blomster kan den live godt op på mørke pletter. Plantes i halvskygge til skyggefulde steder, perfekt under stammede buske og træer.

SONY DSC

Asters ’Purple Dome’.

Smuk staude, der blomstrer i september og oktober med lilla, halvfyldte blomster. Bliver 50 cm høj og elsker at stå i sol. Den er god til afskæring og virker samtidig tiltrækkende på bier.

SONY DSC

Læs også: Sådan fjerner du skvalderkål i haven

Pileurt ’Speciosa’.

Fantastisk pileurt, som bliver op til 100 cm høj. De røde blomster tiltrækker bier i en meget lang blomstring fra juli til september. Velegnet til afskæring. Plantes i sol til halvskygge.

persicaria ampl. 'Speciosa'

Hosta ’Royal Standard’.

Skøn hosta med smukke, grønne blade, bliver 50 cm høj. Blomstrer med hvide, duftende blomster juli–september. Plantes i sol til halvskygge. God bunddække, evt. sammen med forårsløg.

SONY DSC

Tip!

Når du skal beslutte, hvor mange stauder du skal plante, skal du altid tænke på, at jo tættere du planter stauderne, jo hurtigere vil de lukke for uønsket vegetation.

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Home & Garden