Når skærmliljer har det for varmt over vinteren, kan de blomstre hele året.

Hjemme i orangeriet har vi i år haft store problemer med at holde temperaturen nede på de 5-6 grader, der er optimalt for vinteropbevaring. Resultatet har været at nogle af planterne aldrig er gået i dvale. Vores skærmliljer har f.eks. blomstret uafbrudt siden april 2014 nu.

Det var jo fantastisk at julepynte orangeriet, med alle julens blomster som supplement til de flotte skærmliljer, men helt optimalt er det jo ikke. Vi vil rigtig gerne høre om andre har erfaring med samme “problem”..?

IMG_1724

Skærmliljer har oprindeligt hjemme i Sydafrika hvor de vokser på friland i Natal og Cape provinserne. I Danmark kan de også lykkes på friland, men man skal være opmærksom på jordforhold – de skal gerne sættes et beskyttet sted med gode drænforhold, så de ikke står med vand om rødderne og man kan med fordel dække dem til i hårdere vintre.

De fleste herhjemme dyrker skærmliljen i krukker, som kommer ind om vinteren – her er den helt suveræn. Man skal bare sørge for at få den ud af krukken og dele den, eller plante den over i en større krukke, inden rødderne bliver for store – ellers sprænger den krukken. Man må påregne, at den ikke blomstrer det år man har delt den.

Det vigtigste råd om skærmliljen er at huske at gøde den i efteråret – her dannes nemlig næste års blomstring.

Afhængig af lys og temperatur visner skærmliljen normalt ned om vinteren – i februar/marts klippes de visne blade væk og planten begynder at skyde påny. Selve blomstringen sker da normalt i juli/august. Men hvis planten står fin og grøn vinteren over, har jeg erfaring med at den blomstrer langt tidligere – jeg fik selv de første blomster allerede i april i år.

Læs også: Lav din egen mini-eng i et hjørne af haven

Skriv meget kommentarer om dine egne erfaringer og gode råd til skærmliljer – både i krukker og på friland.

IMG_1726

 

Tekst  Gitte Højbjerg

Foto  Gitte Højbjerg